Reclamă

După invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, guvernul SUA a încercat să faciliteze accesul oamenilor de știință ruși în Statele Unite. Cu toate acestea, relatările indică faptul că acest lucru a devenit de fapt mai dificil, potrivit Deutsche Welle.

Când Rusia a lansat invazia în februarie 2022, aproximativ 9.000 de oameni de știință ruși au semnat o scrisoare deschisă împotriva războiului. Autoritățile ruse, în replică, au intensificat represiunea împotriva oamenilor de știință din țară, mulți fizicieni fiind încarcerați sub acuzația de trădare pentru participarea la conferințe internaționale sau publicarea de articole în reviste străine.

La câteva săptămâni după invazia Moscovei, Casa Albă a propus relaxarea cerințelor privind vizele pentru oamenii de știință ruși și eliberarea mai rapidă a permiselor de muncă, în încercarea de a atrage talente și a submina inovațiile Kremlinului în domeniul războiului. Inițiativa pare să fi eșuat din cauza opoziției din partea republicanilor din Congresului. Un om de știință rus a declarat sub anonimat pentru DW că informația vine de la colegi de la universități americane importante.

Statistici oficiale care să susțină această afirmație nu există, dar numeroase relatări indică faptul că a devenit aproape imposibil pentru fizicienii ruși să intre în SUA în ultimii doi ani. Un exemplu este Mihail Feigelman, fizician la Institutul Landau pentru Fizică Teoretică, care a fost refuzat viza după șapte luni de așteptare, chiar dacă urma aceeași procedură ca de obicei.

„Am fost informat după șapte luni că mi-a fost refuzată viza. Mi s-a spus că nu am dovedit că voi părăsi SUA la timp”, a declarat el. În trecut, a spus el, era interogat doar în legătură cu activitatea sa științifică. „Niciodată nu mi s-a cerut o dovadă că mă voi întoarce în Rusia”, a declarat pentru DW.

Există și alte cazuri similare. Un tânăr om de știință a fost refuzat la viză după doi ani, în timp ce soția sa a fost aprobată. De asemenea, unui coleg al lui Feigelman i s-a refuzat viza pe motiv de risc de spionaj științific, deși lucrează în Germania de peste 15 ani.

Sancțiunile impuse de SUA joacă un rol în aceste dificultăți. Peste 200 de universități rusești sunt sub sancțiuni, multe departamente de fizică fiind afectate. Utilizatorii site-ului rusesc Forum Vinskogo au raportat că procedurile de viză se prelungesc luni sau chiar ani de zile.

Cifrele Departamentului de Stat al SUA reflectă această tendință: aproape 40% din cererile de viză depuse de ruși au fost respinse în 2023, față de 26% în anul precedent. Înainte de invazia Ucrainei, rata de respingere era între 15% și 17%.

Unii oameni de știință ruși consideră că problemele sunt cauzate de suprasolicitarea autorităților americane. „Acest lucru nu este îndreptat împotriva noastră”, a declarat Smirnov (nume fictiv), „Este doar mașinăria birocratică lentă”.

Când oameni de știință americani renumiți iau apărarea colegilor lor ruși, procedurile se accelerează. Un doctorand de la Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova a primit un loc la o universitate americană de top la începutul anului 2022, însă a așteptat viza șase luni. Intervenția unui laureat Nobel din SUA a grăbit aprobarea vizei sale a doua zi după mobilizarea parțială a Rusiei din septembrie 2022.

Unii oameni de știință ruși s-au mutat în Uniunea Europeană, după ce cererile lor de viză pentru SUA nu au fost aprobate. „Prietenii mei oameni de știință își dau seama acum că este aproape imposibil să mergi în SUA”, a declarat un fost angajat al Institutului de Fizică și Tehnologie din Moscova, care locuiește acum în Europa de Vest.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro