Veste bună pentru români! Data de 15 iunie vine cu noi măsuri de relaxare! De azi, începe a treia fază de relaxare a măsurilor împotriva coronavirusului.

Reclamă

Luni, 15 iunie, este ziua în care România intră în a treia fază de relaxare a măsurilor. De azi începe o nouă etapă a restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Astfel, pe români îi așteaptă noi reguli.

Reclamă

Decizia autorităților a fost făcută oficial. Se vor redeschide mall-urile. Excepție fac cinematografele și locurile de joacă în acest caz. Tot azi se deschid casele de pariuri și jocurile de noroc, dar și Loteria Română.

A treia fază de relaxare a măsurilor. Iată lista regulilor

Persoanele sosite din țările stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică se exceptează de la carantinare și izolare. Hotărârea a fost luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Persoanele care fie au plecat din România şi petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile cumulativ în ţări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Persoanele care vin în România pentru prestarea activităților medicale nu mai intră în carantină și nici în izolare.

Câte persoane participă la activități

Numărul persoanelor care nu locuiesc împreună și care participă la activități se mărește la 6. Astfel, la activități recreative și sportive pot participa 6 persoane, nu trei cum era amintit. Vorbim aici despre activitățile de ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber.

Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane.

Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Pe drumurile publice, numărul persoanelor care pot forma grupuri este de șase.

Se pot relua zborurile către şi din ţările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare, stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Se reiau activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici.

În interiorul centrelor comerciale nu se permite activitatea restaurantelor. De altfel, nu se permite nici activitatea cafenelelor sau altor asemenea localuri publice. Singura excepție este a celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă; exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.

Se permite desfăşurarea activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school pe perioada vacanţei de vară. Cu toate acestea, părinții sunt sfătuiți să ducă copiii la grădinițe doar dacă nu au cu cine să îi lase. Astfel, se protejează totuși împotriva coronavirusului.