Reclamă

Dezastru natural, încălzirea globală determină multe viețuitoare să se ducă spre polii Pământului. O analiză complexă a arătat faptul că foarte multe specii încep să se reorienteze din punct de vedere al habitatului. BioShifts a făcut o bază de date în care a introdus modul în care se deplasează speciile de viețuitoare. Cercetătorii au analizat și comparat peste 30.000 de schimbări de habitat de la peste 12.000 de specii de bacterii, fungi, plante și animale. Se pare că cele mai afectate de schimbările termice au fost speciile marine.

Dezastru natural determină mii de specii să se îndrepte spre polii Pământului

Animalele terestre se deplasează și ele spre poli cu o viteză ceva mai mică față de cum anticipau oamenii de știință. Ne confruntăm cu un dezastru natural care va schimba destul de mult modul în care arată viața pe Pământ. Science Alert menționează faptul că speciile de pe uscat din zonele calde tind să se deplaseze cel mai mult.

Datele strânse de cercetători demonstrează faptul că amfibienii se deplasează spre poli cu o viteză de 12 metri pe an. Reptilele se îndreaptă spre Ecuator cu viteză mai mică, de 6,5 metri pe an. Concomitent multe insecte purtătoare de boli periculoase se deplasează tot spre zona ecuatorilor.

Diferența mare dintre modul în care se face migrarea spre poli s-ar datora eficienței specifice mediilor în deplasarea căldurii. Spre exemplu pe uscat aerul este cel care dirijează căldura, făcând asta de  25 de ori mai puțin eficient ca apa. O altă caracteristică importantă este legată de metabolismul viețuitoarelor de pe uscat. Ele își pot regla temperatura corpului.

Deplasarea rapidă a speciilor marine

Speciile marine și cele cu sânge rece sunt mult mai sensibile la diferențele de temperatură. O altă caracteristică importantă este cea legată de facilitatea deplasării . Animalele subacvatice reușeșsc să se deplaseze mult mai rapid decât cele de pe uscat.

„Aceste interacțiuni complexe trebuie să analizate pentru a îmbunătăți scenariile de redistribuție a biodiversității. Dar și pentru a determina consecințele asupra omenirii pe timpul schimbărilor climatice din viitor.” Au mai spus oamenii de știință.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro