Reclamă

COD ROȘU în România. Hidrologii au emis pentru un județ avertizare meteo de COD ROȘU. Situația scapă de sub control. Populația a fost avertizată și prin Ro-Alert, mesaj de urgență.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod roşu. Această avertizare de inundaţii pentru un râu și un pârâu din judeţul Harghita. Avertizarea de urgență va fi valabilă până la miezul nopții. Populația a fost avertizată și prin sistemul de informare rapidă Ro-Alert.

COD ROȘU în România

Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie. De altfel, aceștia mai prevăd viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale. Tot pentru această zonă mai sunt prevăzute şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice. Este vorba despre gazinele: Brădești (afluent al râului Târnava Mare), Homoodul Mare – bazin superior amonte S.H. Băile Homorod, județul Harghita.

De altfel, fenomenele hidrologice de mare pericol se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice. Mai exact, în Brădești (afluent al râului Târnava Mare).

Potrivit datelor furnizate de ISU Harghita, alerta vizează râul Homorodul Mare și pârâul Brădești. Situația este una de alertă. Populația a fost avertizată și prin sistemul de informare de urgență Ro-Alert.

Cod roșu, urmat de cod portocaliu

Până la 2 noaptea mai este în vigoare o alertă cod portocaliu pe râurile mici din bazinele hidrografice: Homorodul Mic și Homorodul Mare, județele Harghita și Brașov. Astfel, ploile vor abate pământul din aceste zone.

De altfel, hidrologii specialiști au emis mai multe avertizări cod galben pentru râuri din Botoșani, Suceava, Iași, Maramureș, Bistrița – Năsăud, Cluj, Harghita, Mureș, Neamț, etc. Oamenii se așteptă la inundații, vijelii și grindină. Aceste fenomene meteorologice nefavorabile au făcut înconjurul țării în ultimele săptămâni. Până la jumătatea lunii iunie,  vremea se menține instabilă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro