Studenți Erasmus și medici rezidenți români blocați în străinătate, repatriați.
În momentul în care mai multe țări și-au închis granițele din cauza pandemiei, românii au rămas blocați peste graniță. La număratele insistențe ale studenților Erasmus și ale rezidenților, MAE a efectuat zboruri de repatriere. Astfel, în acest weekend, noi grupuri de români au reușit să ajungă acasă.
În aceste zile, 280 de români care erau blocați peste granițele țării au reușit să revină acasă. Românii erau studenți Erasmus, medici rezidenți și consuli onorifici. Aceștia au fost aduși în țară din
Franța, Marea Britanie și Irlanda de Nord. Anunțul repatrierii a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
„În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați în străinătate și care au fost afectați de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în seara zilei de 23 mai, a fost facilitată revenirea în țară a 140 cetățeni români care se aflau pe teritoriul Republicii Franceze și a 137 cetățeni români din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și ale Ministerului Afacerilor Interne”, arată MAE.
Cetățenii români repatriați din Franța sunt studenți Erasmus, români cu contacte de muncă reziliate, turiști. De altfel, au existat și turiști aflați în tranzit din Statele Unite ale Americii. Alături de toți aceștia au fost și medici rezidenți care și-au desfășurat stagiul în acest stat.
„Cetățenii români repatriați din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sunt studenți, persoane spitalizate care au beneficiat de sprijinul autorităților britanice pentru repatriere, persoane fără adăpost, lucrători sezonieri din Insula Jersey, pentru care cei doi consuli onorifici ai României din St. Helier și Southhampton și autoritățile locale au întreprins demersuri de facilitare a repatrierii”, precizează MAE.
Dublă repatriere
Potrivit MAE, au revenit în România și patru cetățeni străini rezidenți. Doi dintre aceștia sunt francezi, unul este canadian și unul este britanic. Repatrierea a fost posibilă cu două curse aeriene speciale operate de compania Tarom, pe rutele București-Paris-București și București-Londra-București.
De altfel, prin intermediul cursei aeriene pe ruta București – Paris a fost facilitată repatrierea a 76 cetățeni francezi, care se aflau pe teritoriul României.