Reclamă

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a explicat recent complexitatea procedurii prin care statul român urmează să recupereze sumele de bani obținute din chirie de familia președintelui Klaus Iohannis pentru un imobil din Sibiu. Procedura este considerată a fi complicată și va ajunge, probabil, în instanță pentru a fi tranșată.

„Ce vă pot asigura este că pe perioada mandatului meu o să fac tot posibilul ca interesele statului să fie reprezentate și apărate corect, onest, legal, cu maximă fermitate”, a declarat ministrul Finanțelor. Tanczos a argumentat că situația proprietății este una complicată, subliniind existența unei sentințe definitive care anulează anumite documente și în care retrocedarea unei părți a proprietății a fost deja anulată.

Ministrul a mai indicat că problema nu se limitează la pierderea completă a dreptului de proprietate de către familia Iohannis, discutând despre o co-proprietate ce trebuie clarificată. „Lucrurile sunt acum finalizate din punctul de vedere al justiției, dar încep, probabil, alte dispute”, a precizat demnitarul, făcând referire la procedura de recuperare și înscrierea dreptului de proprietate al statului român.

Barna a menționat că va trebui stabilită suma exactă ce trebuie recuperată și, ulterior, cum va fi realizat acest proces. Ministrul a adăugat că nu poate avansa termene, acestea fiind probabil impuse de instanțe, întrucât nu se așteaptă la o înțelegere amiabilă.

În septembrie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondat recursul declarat de Rodica Baştea, o prietenă a soților Iohannis, referitor la imobilul de pe strada Gheorghe Magheru 35 din Sibiu, confirmând astfel decizia anterioară a Curții de Apel Alba Iulia.

Litigiul a fost declanșat de Rodica Baştea, care a cerut anularea unui certificat din 2008 prin care statul român era declarat moștenitor legal al imobilului. Problemele de proprietate au o istorie complexă, inițial imobilele fiind naționalizate de regimul comunist în anii ’60, iar după Revoluție apar noi revendicări ca urmare a unei hotărâri judecătorești din 1999.

Istoricul moștenirii, refăcut de riseproject.ro și Centrul de Investigații Media, arată cum imobilul, după diverse decizii notariale și înțelegeri, a ajuns să genereze venituri semnificative din chirie pentru familia Iohannis, fiind dobândit printr-o succesiune alături de alte persoane.

Acest proces legal continuă să fie unul dintre subiectele centrale în discuțiile asupra proprietăților și drepturilor de proprietate în România.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro