Reclamă

Peste 10.000 de persoane au părăsit insula Santorini până la sfârșitul zilei de marți, după o serie de cutremure care au alarmat locuitorii și turiștii, conform publicației Ekathimerini. Rezidenții permanenți sunt în număr de 15.231, ceea ce arată că un procent semnificativ a ales să plece pentru a evita trăirile zguduitoare repetate. De sâmbătă până marți după-amiază, au avut loc peste 50 de seisme cu o magnitudine de cel puțin 4 și alte sute între 3 și 4.

Un rezident a afirmat: „Am rezistat o săptămână. Nu mai pot. Nu pot dormi și îmi tremură picioarele”. O femeie în vârstă a comparat situația cu cutremurul din 1956, menționând că „este mai rău decât atunci”, când un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a zguduit regiunea.

Cutremurele au determinat autoritățile să închidă școlile din Santorini și alte 12 insule din Marea Egee. Până marți, se estimează că 6.000 de persoane au fugit din zonă folosind avioane, feriboturi și chiar iahturi private. Compania aeriană Aegean a raportat transportul a 2.700 de pasageri în capitala Greciei într-un interval de 48 de ore.

În ciuda situației alarmante, experții au asigurat publicul că activitatea seismică nu este direct legată de vulcanul de sub insulă. Costas Synolakis, un expert de renume, a declarat pentru Skai TV că „vulcanul are mici explozii în medie la fiecare 50 de ani”, dar nu a exclus complet o posibilă erupție.

Între timp, sătenii își petrec nopțile în mașini, evitând să stea în case din cauza fricii de alunecări de teren și alte mișcări seismice. O parte din populație a rămas însă nepăsătoare, cum a fost cazul lui Wataru Saito, un economist din Tokyo, care a spus: „Nu sunt atât de îngrijorat de cutremur sau de vulcan, pentru că am venit din Tokyo”.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro