Într-un gest de conservare culturală inedită, meșteri specializați din Japonia au restaurat o vâltoare din Maramureș, un dispozitiv tradițional folosit de localnici pentru spălarea rufelor în râurile din zonă. Aceștia au aplicat o tehnică japoneză de îmbinare a lemnului pentru a salva această „mașină de spălat” naturală, veche de 30 de ani.
„Partea asta de lemn n-am lustruit-o și am pus apă pe ea. Intră apa în lemn, se vede! Uitați, în partea asta unde am lustruit, nu intră apa în lemn”, explică Toshimitsu Kikuchi, meșter în lemn, demonstrând diferitele efecte ale finisării suprafețelor din lemn.
Meșterul japonez Toshiyuki Kawahara, recunoscut în Japonia pentru lucrările sale la temple și sanctuare, a coordonat lucrările de reparație și explică: „Aici folosim o tehnică japoneză de îmbinare a lemnului. Facem cuva prin care se scurge apa în vâltoare”, subliniind importanța metodelor tradiționale pentru durabilitatea construcțiilor din lemn.
Intervenția japonezilor face parte dintr-o inițiativă culturală promovată de Tokyo TV, reprezentată de Jo Ogaki, care a adus echipa în Maramureș tocmai pentru a pune în valoare particularitățile locale ale acestui meșteșug. „Este un program care merge într-un loc și încearcă să aducă bucurie oamenilor locului cu tradiție japoneză, de aceea aducem meșteri japonezi într-un loc și încercăm să-i bucurăm pe oamenii locului”, afirmă Jo Ogaki.
Vâltoarea, veche de aproximativ trei decenii, este descrisă de Anamaria Stan, localnică din Săpânța: „Vâltoarea este foarte veche, de fapt, este un ansamblu. Aici oamenii vin și își spală cergi și covoare din moși și strămoși.”
Localnicii din Săpânța au participat la reparații cot la cot cu meșterii japonezi, împărtășind experiența și tehnicile de lucru manual. „Tot ce să fac, toate mecanizate le fac ei cu mâna, lucru manual, le știu, deja m-am obișnuit”, spune un localnic, apreciind priceperea echipei venite de la mii de kilometri distanță.
Reparațiile s-au realizat prin sprijinul combinat al fondurilor proprii ale meșterilor și ale primăriei din Săpânța. Aceasta nu este prima vizită a meșterilor japonezi în Maramureș, ei fiind prezenți în urmă cu șase ani la Mănăstirea Peri.