Acum 9 ani, trupa „Goodbye to Gravity” își lansa noul album la clubul Colectiv din București, într-un concert care a atras peste 300 de oameni. Efectele pirotehnice aprinse la o oră de la începerea evenimentului au declanșat un incendiu devastator care a cuprins clubul în doar 153 de secunde. 27 de tineri și-au pierdut viața pe loc, iar 37 au murit în lunile ce au urmat din cauza rănilor severe. Peste 160 de persoane au fost rănite, multe suferind arsuri grave și intoxicații cu fum.
Cu 85 de ani în urmă, în 1938, milioane de cetățeni americani au crezut că sunt martorii unei invazii extraterestre. Panica generală a fost cauzată de un program radiofonic care a adaptat romanul „Războiul Lumilor” al lui H.G. Wells. Emisiunea, ce simula buletine de știri despre un război între Pământ și Marte, i-a înspăimântat pe cei care nu au prins începutul emisiunii, unde se făcea clar faptul că este vorba despre ficțiune. Orson Welles a fost naratorul piesei radiofonice.
În 1961, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria armelor nucleare. Un bombardier sovietic Tupolev 95 a lansat „Bomba Țarului” deasupra unei insule din Oceanul Arctic. Acest dispozitiv nuclear, activat la 4.000 de metri altitudine, a explodat cu o forță de 50 megatone, de zece ori mai puternică decât toate bombele din cel de-al Doilea Război Mondial. Explozia a fost atât de intensă încât a fost vizibilă de la 1.000 de kilometri, iar ciuperca nucleară a putut fi observată la 800 de kilometri distanță.
Aceste momente din istorie rămân marcate de tragedii imense și lecții semnificative pentru umanitate, cu semnificații dureroase și, uneori, cu impact lingvistic și cultural asupra modului în care informăm și receptăm evenimentele majore.