Reclamă

În primele nouă luni ale anului 2024, Turcia a dominat clasamentul producătorilor de electricitate pe bază de cărbune din Europa, potrivit datelor publicate de think tank-ul dedicat climei şi energiei, Ember. În această perioadă, Turcia a generat 88 TWh (terrawatt-oră) de electricitate, depășind semnificativ Germania și Polonia, care au produs 69 TWh și, respectiv, 65 TWh.

Emisiile de dioxid de carbon provenite din centralele turcești pe cărbune au atins, de asemenea, un nivel record, cu 88,4 milioane de tone emise, o creștere de 1,5 milioane de tone comparativ cu aceeași perioadă din 2023. În contrast, emisiile din Germania și Polonia au atins cel mai scăzut nivel al ultimelor nouă luni, cu 71,5 milioane și, respectiv, 67 milioane de tone de CO2.

În contextul în care mai multe țări europene reduc utilizarea cărbunelui, Turcia devine singura țară cu o pondere semnificativă în regiunile sudice ale Europei, contribuind cu 19% la emisiile totale de dioxid de carbon din Europa. Previziunile sugerează că în timpul iernii, când cererea de căldură este mare, această pondere ar putea să depășească 20%, având în vedere scăderea utilizării cărbunelui în alte regiuni.

Pe lângă aceasta, aproximativ 35% din energia electrică a Turciei din această perioadă a fost generată pe bază de cărbune, deși ponderea acestuia este în ușoară scădere față de 2023, datorită creșterii producției de energie hidro și solară. Turcia importă 40% din cărbunele necesar, principalii furnizori fiind Rusia, Columbia, Australia și Statele Unite.

Cererea de electricitate în Turcia a crescut cu 5% în perioada ianuarie – septembrie 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, în comparație cu un avans de 2,4% în Europa, 3% în Polonia și 0,4% în Germania.

Deși președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia își propune să atingă emisii nete zero până în 2053, țara nu are, în prezent, obiective concrete pentru a elimina utilizarea cărbunelui în producția de electricitate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro