Reclamă

Israelul a finalizat planul de răspuns la atacul iranian cu sute de rachete, conform unei surse familiare cu subiectul, citate de CNN. Oficiali americani susțin că lovitura iraeliană ar putea avea loc înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, stabilite pentru 5 noiembrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a asigurat deja omologul său american, Joe Biden, că ofensiva va viza instalații militare, excluzând ținte precum infrastructura petrolieră sau instalațiile nucleare. Atacul plănuit vine ca răspuns la ofensiva iraniană din 1 octombrie, când Teheranul a lansat aproximativ 200 de rachete asupra Israelului, acuzând Israelul de implicare în asasinarea liderilor grupărilor Hamas și Hezbollah, precum și a unui general al Gardienilor Revoluției.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a avertizat că răspunsul va fi „mortal, precis și surprinzător”. Contactat de CNN, Ministerul Apărării israelian nu a oferit încă un comentariu oficial.

În ciuda tensiunilor interne politice în SUA, legate de modul în care administrația Biden gestionează conflictul israelian-iranian, administrația americană menține presiuni asupra Israelului pentru îmbunătățirea condițiilor umanitare din Gaza. Antony Blinken, secretarul de stat, și Lloyd Austin, secretarul apărării, au transmis un avertisment către Israel, menționând impactul posibil privind asistența militară americană.

La Teheran, ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a subliniat că Iranul nu are „linii roșii” în apărarea propriei sale națiuni și interese, acuzând Statele Unite de furnizarea unei cantități record de armament către Israel. Potrivit unui raport al Centrului de investigații de la Brown University, Washingtonul a direcționat cel puțin 17,9 miliarde de dolari către Israel de la începutul conflictului din Gaza.

Această escaladare a tensiunilor are loc în contextul venirii în Israel a personalului militar american și a componentelor sistemului avansat de apărare aeriană furnizate de SUA, ceea ce adaugă o nouă dimensiune dinamicii conflictuale din regiune.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro