Reclamă

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat critici la adresa planului prezentat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul Radei Supreme, aducând în discuție riscul unui conflict direct între NATO și Rusia. Potrivit agenției de presă oficiale a Kremlinului, Zaharova apreciază că „planul victoriei” al lui Zelenski are efectul de a împinge Alianța Nord-Atlantică către o confruntare frontală cu Moscova.

În cadrul unei conferințe de presă, Maria Zaharova a subliniat, „Volodimir Zelenski, cu al său „plan al victoriei”, doar împinge NATO către un conflict direct cu Rusia și continuă insistențele de a primi dreptul să lovească teritoriul rus.”

În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că Rusia trebuie să fie înfrântă în războiul contra Ucrainei, subliniind că „nu poate exista o înghețare a liniei frontului”. De asemenea, Zelenski a declarat parlamentarilor din Rada Supremă că nu vor negocia concesii privind teritoriul și suveranitatea Ucrainei. „Rusia trebuie să piardă războiul împotriva Ucrainei. Nu poate exista o „înghețare” (n.red. a liniei frontului). Nu poate exista niciun schimb în ceea ce privește teritoriul Ucrainei sau suveranitatea acesteia”, a afirmat el, sugerând necesitatea unui summit de pace.

Zaharova a denunțat planul lui Zelenski ca fiind mai degrabă un „plan al dezastrului” pentru Ucraina, considerându-l ca o încărcătură de „extorcare de bani” și „prezentarea posibilităților teroriste”. „Acesta nu este un „plan al victoriei”, este un „plan al dezastrului” pentru Ucraina și poporul ucrainean. Toate aceste lucruri sunt îndreptate spre extorcarea de bani și prezentarea posibilităților „teroriste”. Eu cred că Zelenski a demonstrat definitiv tuturor că urăște ucrainenii în asemenea măsură încât poate fi catalogată doar ca „ucrainofobie”.

Anterior, Zelenski a precizat că a creionat acest „plan al victoriei” pentru a facilita o „consolidare rapidă a Ucrainei” în lunile următoare, prin „argumente precise și măsuri concrete”, care să conducă la un sfârșit diplomatic al conflictului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro