Reclamă

Secretarul general adjunct al Hezbollah, șeicul Naim Qassem, a declarat marți că grupul său sprijină eforturile pentru o încetare a focului în Liban. Într-o intervenție publică dintr-o locație nedezvăluită, Qassem a subliniat că, deși conflictul dintre Hezbollah și Israel este intens, capacitățile grupului rămân intacte în fața ‘loviturilor dureroase’ ale Israelului, potrivit Reuters.

Naim Qassem a reafirmat suportul pentru inițiativa președintelui parlamentului, Nabih Berri, un aliat al Hezbollah, în încercarea de a opri focul. În mod remarcabil, aceasta a fost prima sa declarație care nu a inclus condiția unui armistițiu în Gaza pentru ca Hezbollah să înceteze focul asupra Israelului.

Discursul de 30 de minute al lui Qassem vine la câteva zile după ce Hashem Safieddine, o altă figură importantă din Hezbollah, ar fi fost ținta unui atac israelian. Această intervenție este a doua de la intensificarea ostilităților în septembrie și urmează după uciderea liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, la 27 septembrie, într-un atac aerian israelian.

Naim Qassem, numit în 1991 ca șef adjunct al Hezbollah de către Abbas al-Musawi, a rămas o figură cheie în cadrul organizației, continuând să fie unul dintre purtătorii săi de cuvânt de bază. El a fost implicat activ în mișcările politice și militare ale grupului de-a lungul decadelor, inclusiv în conflictele cu Israelul.

Secretarul adjunct a menționat că Hezbollah va alege un succesor pentru Nasrallah ‘cu prima ocazie’ și a pledat pentru continuarea luptei împotriva Israelului, exprimând solidaritate cu palestinienii. ‘Ceea ce facem este minimul necesar… Știm că bătălia poate fi lungă’, a afirmat Qassem în discursul său.

Născut în 1953 la Beirut, Qassem a început activitatea politică în cadrul mișcării șiite libaneze Amal, dar a părăsit grupul după Revoluția islamică din Iran. El a fost unul dintre factorii importanți în formarea Hezbollah, în 1982, cu sprijinul Gărzilor Revoluționare ale Iranului, ca răspuns la invazia israeliană.

A participat la strategia electorală a Hezbollah de la debutul său în politică, iar în 2005 a publicat o istorie detaliată a organizației. Spre deosebire de Nasrallah și Safieddine, Qassem poartă un turban alb, simbolizând lipsa legăturii sale de sânge cu profetul Mahomed.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro