Reclamă

Orașul Hilario Ascasubi, situat în apropierea coastei argentiniene de la Oceanul Atlantic, se confruntă cu o invazie masivă de papagali, relatează Reuters preluată de Agerpres. Mii de păsări viu colorate în verde, galben și roșu au migrat spre acest oraș din cauza despăduririlor, spun biologii, provocând numeroase probleme locale. Papagalii ciugulesc cablurile electrice, ceea ce duce la frecvente întreruperi de curent, iar zgomotul și murdăria cauzată de excrementele lor au devenit insuportabile pentru localnici.

Biologul Daiana Lera explică situația astfel: „Dealurile dispar, iar asta îi determină să vină mai aproape de orașe pentru a căuta hrană, adăpost și apă.” Defrișările continue au dus la o dispariție treptată a majorității pădurilor argentiniene. În plus, numărul de papagali a crescut semnificativ în ultimii ani, determinându-i să caute adăpost în oraș pe perioada toamnei și a iernii. Astfel, orașul cu 5.000 de locuitori a ajuns să „găzduiască” până la 10 papagali per cap de locuitor.

Problemele sunt amplificate de faptul că imaginile din Hilario Ascasubi arată sute de păsări așezate pe cabluri electrice și stâlpi, zborul lor deasupra clădirilor și bisericii amintind de secvențele din celebrul film „The Birds” al lui Alfred Hitchcock. Ramón Alvarez, un jurnalist local la Radio Taxi Fm, declară îngrijorat: „Ciupesc cablurile și le avariază, apa poate intra atunci când plouă și transmisia este întreruptă. Acești papagali creează costuri zilnice și probleme pentru noi. Nu mai spun că atunci când cade curentul, nu se mai poate asculta nici radioul.”

Localnicii au încercat diverse metode pentru a-i alunga pe papagali, de la zgomote puternice la lumini laser, dar eforturile lor nu au avut succes. „Trebuie să începem să restabilim mediul natural. Dar până când se va întâmpla asta, trebuie să ne gândim la strategii care să ne permită să conviețuim în cel mai armonios mod posibil în orașele noastre,” adaugă Daiana Lera, subliniind necesitatea unei soluții durabile pe termen lung.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro