Reclamă

Acum trei ani, în 2021, ultimii soldați americani s-au retras din Afganistan, încheind astfel cel mai lung conflict militar din istoria Statelor Unite, care a durat aproape 20 de ani. Generalul Chris Donahue a fost ultimul soldat american care a părăsit teritoriul afgan, iar imaginea sa urcând în avionul de transport a devenit un simbol al retragerii și al sfârșitului războiului.

Retragerea forțelor americane a venit după o perioadă prelungită de tensiuni și lupte intense. În momentul în care ultimul avion american a decolat de pe aeroportul din Kabul, luptătorii talibani au ocupat instantaneu zona și au proclamat victoria împotriva Statelor Unite, în cei 20 de ani de confruntări.

Acest moment simbolic a fost marcat de multiple reacții internaționale, însă s-a încheiat fără a aduce un angajament ferm din partea talibanilor privind respectarea drepturilor omului sau crearea unui guvern incluziv. În timpul ocupației, armata Statelor Unite s-a implicat în multiple operațiuni pentru a combate terorismul și a sprijini guvernul afgan. Însă, la final, controlul Talibanului asupra Afganistanului a fost restabilit rapid.

Războiul a început în 2001 ca un răspuns la atacurile teroriste din 11 septembrie, fiind inițiat de administrația președintelui George W. Bush. În cursul anilor, implicarea americană în Afganistan a fost marcată de încercările de stabilizare a regiunii și de lupta împotriva grupărilor teroriste precum Al-Qaeda. Retragerea soldaților americani din Afganistan în 2021 închide un capitol important în istoria SUA, dar lasă în urmă o regiune dominată de nesiguranță și instabilitate.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro