Reclamă

Obținerea pensiei anticipate poate fi o opțiune atractivă pentru cei care doresc să beneficieze mai devreme de drepturile lor de pensie, din diverse motive. Casa Națională de Pensii Publică oferă clarificări cu privire la acest subiect și explică condițiile și penalizările asociate cu pensia anticipată parțială.

Cum se obține pensia anticipată

Pensia anticipată poate fi obținută cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Pentru a solicita acest tip de pensie, este necesar să aveți un stagiu de cotizare de cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare, conform informațiilor transmise de Casa Națională de Pensii.

În prezent, în România, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. De asemenea, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Pentru a determina stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar pe durata normală a studiilor, cu absolvirea acestora cu diplomă, sau a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, inclusiv perioadele de concentrare, mobilizare sau prizonierat.

Totul despre cum se poate obține pensia anticipată. Ce trebuie să știe românii care vor să se pensioneze mai devreme

Pensia anticipată parțială: Ce trebuie să știți

Pensia anticipată parțială se acordă persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare sau care au depășit acest stadiu cu până la 8 ani, cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Cu toate acestea, această variantă de pensie are o penalizare care trebuie luată în considerare.

Procentul de penalizare se aplică conform legii nr. 263/2010 și variază în funcție de stagiul de cotizare realizat și de numărul de luni de anticipare. Penalizarea se aplică până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

Ca și în cazul pensiei anticipate, la determinarea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar pe durata normală a studiilor, cu absolvirea acestora cu diplomă, sau a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, inclusiv perioadele de concentrare, mobilizare sau prizonierat.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro