Reclamă

În România a intrat în vigoare ordonanța ieftinirilor. Conform acesteia, unele produse trebuie să fie mai ieftine începând de astăzi. Guvernul a stabilit un adaos maxim pentru 14 alimente de bază, cu scopul de a reduce prețurile la pâine, lactate, carne, ouă, ulei, legume și fructe.

Potrivit agenției Rador, procesatorii, distribuitorii și vânzătorii vor avea un adaos maxim de 25% sau 20%. Aceste reguli vor fi valabile timp de trei luni, iar autoritățile vor monitoriza periodic impactul acestei măsuri pentru a evita lipsa produselor de bază în magazine și pentru a se asigura că prețurile se vor reduce cu adevărat.

Se ieftinesc aceste produse începând de astăzi!

Ordonanța specifică clar alimentele vizate. Printre acestea se află fructele și legumele de sezon, precum merele, pepenele roșu, prunele, strugurii, roșiile, castraveții, ceapa, morcovii, ardeii, fasolea uscată și cartofii alb. De asemenea, trebuie menționat că ordonanța se aplică doar la carnea de pui standard, nu și la pieptul sau pulpele dezosate. Situația este similară și în cazul cărnii de porc, unde sunt incluse doar carnea de lucru, pulpa și spata.

fructe, legume

În ceea ce privește lactatele, regulile se aplică doar la laptele de vacă cu 1,5% grăsime (excluzând UHT), iaurtul de 3,5% în ambalaje de maxim 200g și telemeaua de vacă vrac. Pe lista celor 14 alimente mai sunt incluse pâinea albă simplă între 300 și 500g (fără specialități) și ouăle de mărimea M, într-un set de 10 bucăți.

De asemenea, făina albă de grâu 000, mălaiul și zahărul alb tos, toate la 1kg, precum și uleiul de floarea soarelui la 1 litru îmbuteliat sunt afectate de această ordonanță.

Firmele care nu respectă limitele impuse de adaosurile comerciale pentru aceste produse riscă amenzi între 100.000 de lei și 2 milioane de lei.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro