Frumusețile ce definesc România au fost dintotdeauna admirate de turiștii care au poposit pe meleagurile noastre. Unii dintre ei au venit în vizită cu așteptări mici pentru a vizita un stat în care nivelul de trai nu este unul precum în alte țări mai dezvoltate. În mod cert, pe bună dreptate, însă când vine vorba despre bogățiile naturii, culturale, ce țin de tradiție și autenticitate, România are ce să le aștearnă în fața privirilor selective ale străinilor. A dovedit-o recent când a câștigat un titlu important și o nouă validare pe harta turistică a lumii.
Elementul cheie care ne-a adus acest semnificativ titlu nu a fost legat de vreun hotel de 5 stele, de un restaurant demn de stele Michelin sau alte „bogății” ale vremurilor. Cel care a atras atenția în acest sens a fost frumosul și autenticul sat românesc, plin de bogății pe care lumea de azi nu le mai poate repera în niciun alt loc din lume.
Satul din România care a câștigat titlul „Best Tourism Village”
Satul din România care va deveni odată cu acest titlu, un punct de interes pentru milioane de turiști din întreaga lume, este localizat în Mărginimea Sibiului. Rășinari.
Localitatea este cea care a câștigat titlul celei de a doua ediții a competiției mondiale intitulată „Best Tourism Village. Această selecție a fost lansată de UNWTO și a avut loc în Arabia Saudită.
Rășinari a fost ales dintr-un total de peste 130 de alte puncte de atracție din lume. Localitatea noastră a reușit însă să se distingă de toate celelalte prin bogăția culturală și arhitecturală.
Evenimentul în cadrul căruia satul Rășinari a ieșit câștigător poarta denumirea „Turismul care schimbă vieţi”, reunind autorități din sfera turismului din întreaga lume, ambasadori, hotelieri, agenții de turism. Ceremonia a fost sprijinită de Guvernul Arabiei Saudite, iar în cadrul ei, țara noastră a avut un reprezentant din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului precum și pe primarul din Rășinari.
„Rășinari, unul dintre cele mai atractive sate turistice din întreaga lume, și-a primit oficial titlul de «Best Tourism Village»”, într-o ceremonie găzduită de Guvernul Arabiei Saudite și organizată de UNWTO. Premiul va fi adus în România de către domnii Cătălin Canciu, secretar de stat MAT (Ministerul Antreprenoriatului și Turismului n.r), și primarul comunei Rășinari, Bucur Bogdan”, conform comunicatului de presă emis de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
Ce i-a atras pe străini la satul Rășinari?
Într-un prezent în care turismul la nivel mondial este „împachetat” într-o imagine a luxului și opulenței, se pare că bogăția rurală atrage încă prin autencitatea și simplitatea ei. Astfel elementele care i-au determinat pe străini să claseze localitatea Rășinari în acest top au fost legate de meșteșugurile tradiționale păstrate cu sfințenie de localnici, agricultura practicată încă deseori fără tehnologiile performante actuale, oieritul și creșterea animalelor.
De altfel, vechimea așezării din Mărginimea Sibiului a contat în această selecție. Conform datelor oficiale, atestarea satului Rășinari apare legată de anul 1383, ceea ce înseamnă că vorbim despre una dintre cele mai vechi sate ale Ardealului.
Rășinari nu este singurul sat românesc care a fost nominalizat în cadrul competiției. Celelalte localități nu au reușit însă să facă deliciul specialiștilor. Sarul Biertan tot din județul Sibiu, dar și localitatea Ciocănești din Suceava au primit de asemenea voturi în cadrul selecției.
Localitatea câștigătoare, Rășinari a fost ales ca unul dintre cele mai frumoase sate turistice de reprezentați ai 31 de țări. Deși nominalizările au vizat 132 de sate, totuși, România a reușit să câștige acest titlu.
Best Tourism Villages se traduce ca un concept global al OMT care își propune să scoală la lumină localități și așezări în care turismul vine la pachet cu tradițiile, cultura, aspecte ce țin de protejarea biodiversității, etc.
Atracțiile turistice ale satului Rășinari
Cei care poposesc în satul de lângă Sibiu au ocazia să se bucure de numeroase puncte de atracție turistică. Dincolo de posibilitatea de a degusta preparate tradiționale și a intra în spiritul autentic uliței satului românesc, doritorii pot vizita Biserica Ortodoxă din Rășinari ridicată în 1725, având în interior picturi murale ce datează din 1875.
De asemenea, Casa Episcopală din lemn, fost sediu al episcopilor ortodocși din Transilvania din 1710 este deschisă spre vizitare.
Totodată, cea de a doua biserică ortodoxă a satului este construită in 1811. In cimitirul acesteia se află mausoleul marelui carturar si mitropolit Andrei Saguna(1809-1873). Numele lui este purtat acum si de una dintre cele mai prestigioase facultăți de Teologie din țară, cea de la Sibiu.
Turiștii pot vizita la Rășinari și Muzeul Etnografic care are o colecție de peste 1500 de obiecte de artă populară.
Un punct de atracție unic este Cetatea feudală de pământ ce provine din secolele XIII – XIV. Situata lânga Valea Stezii,
Totodată, Casa filozofului Emil Cioran este situată tot la Rășinari. De asemenea și casa memorială a lui Octavian Goga amenajată în fosta casă părintească a poetului.