Liderul chinez Xi Jinping și omologul său rus, Vladimir Putin, se vor întâlni față în față săptămâna aceasta, pentru prima dată de când Moscova a trimis trupe în Ucraina la începutul acestui an.
Când s-au întâlnit ultima dată, în februarie, la Beijing, în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, ei au proclamat că prietenia lor nu are „limită”. De atunci, Rusia a căutat legături din ce în ce mai strânse cu China. Pr măsură ce Europa și Statele Unite au răspuns invaziei cu val după val de sancțiuni.
Beijingul a evitat cu grijă să încalce sancțiunile occidentale sau să ofere sprijin militar direct Moscovei. Acest act de echilibru, spun experții, este un semn că Xi nu va sacrifica interesele economice ale Chinei pentru a-l salva pe Putin. Care a sosit la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai din Uzbekistan săptămâna aceasta, cu armata sa retrăgându-se de pe mari părți ale teritoriului ucrainean.
Relația comercială
Dar relația comercială este în plină expansiune. Într-un mod dezechilibrat, în timp ce Rusia caută cu disperare noi piețe. Iar China – o economie de 10 ori mai mare – caută mărfuri ieftine.
Comerțul cu mărfuri bilaterale se află la niveluri record, pe măsură ce China face rost de petrol și cărbune pentru a face față unei crize energetice. Rusia, între timp, a devenit o piață de top pentru moneda Chinei. Iar companiile chineze se grăbesc să umple vidul lăsat de mărcile occidentale care părăsesc.
Comerț record
Cheltuielile Chinei pentru mărfuri rusești au crescut cu 60% în august față de un an în urmă. 11,2 miliarde de dolari, conform statisticilor vamale chinezez depășind câștigul de 49% din iulie.
Livrările sale către Rusia, între timp, au crescut cu 26%. Până la 8 miliarde de dolari în august, accelerând de asemenea față de luna precedentă.
În primele opt luni ale acestui an, comerțul total de bunuri între China și Rusia a crescut cu 31%, până la 117,2 miliarde de dolari. Acesta este deja 80% din totalul de anul trecut. Care a ajuns la un record de 147 de miliarde de dolari.
Rusia are nevoie de China
Pentru China, Rusia reprezintă acum 2,8% din volumul total de comerț, puțin mai mare decât cota de 2,5% la sfârșitul anului trecut. Uniunea Europeană și Statele Unite au cote mult mai mari.
China era deja cel mai mare partener comercial unic al Rusiei înainte de război și reprezenta 16% din comerțul său exterior total.
Dar a doua cea mai mare economie a lumii și-a asumat o importanță mult mai mare pentru Rusia. Care a intrat într-o recesiune din cauza sancțiunilor occidentale.
CITEȘTE ȘI : Vladimir Putin a anunțat dezastrul pentru întreaga Europă: Să înghețe! Nu furnizăm nimic
Yuan noul dolar în Rusia?
Războiul din Ucraina a determinat, de asemenea, să crească cererea pentru yuanul chinezesc în Rusia. Deoarece sancțiunile occidentale au oprit în mare măsură Moscova de sistemul financiar global. Și i-au restricționat accesul la dolar și euro.
Comerțul cu yuani la bursa de la Moscova a reprezentat 20% din volumul total de tranzacționare cu principalele valute în iulie. În creștere de la cel mult 0,5% în ianuarie, potrivit publicației ruse Kommersant.
Volumul zilnic de tranzacționare la cursul de schimb yuan-rubla a atins, de asemenea, un nou record luna trecută. Depășind pentru prima dată în istorie comerțul ruble-dolar.
Potrivit statisticilor publicate de SWIFT, sistemul de mesagerie folosit de instituțiile financiare la nivel global pentru a procesa plățile internaționale. Rusia a fost a treia cea mai mare piață din lume pentru plățile efectuate în yuani în afara Chinei continentale în iulie. După Hong Kong și Regatul Unit. Țara nici măcar nu a apărut pe lista SWIFT cu primele 15 piețe de yuani în februarie.
De asemenea, companiile și băncile rusești apelează din ce în ce mai mult la yuani pentru plăți internaționale. Săptămâna trecută, compania rusă Gazprom a declarat că va începe să factureze China în yuani și ruble pentru aprovizionarea cu gaze naturale, în timp ce banca rusă VTB a declarat că lansează transferuri de bani către China în yuani.