Reclamă

În mănăstirile și chiliile de pe Muntele Athos nu există oglinzi. Motivul a fost dezvăluit de călugărul Theologos.

Muntele Athos este un loc sacru pentru creștinii care vin din toate colțurile lumii. Aici femeile nu au voie să urce pe munte datorită unor legi sfinte, înființate în secolul al XI-lea. Decizia a fost luată după ce câțiva monahi au fost seduși ce femeile care se dădeau drept ciobani. Pentru a nu mai exista ispita, iar preoții să își ducă menirea până la capăt s-a interzis accesul lor.

În acest loc trăiesc aproximativ 2.500 de călugări și preoți care se ghidează după reguli sfinte. Mai mulți preoți români trăiesc pe muntele Athos și au reușit să construiască mănăstiri și chilii. Mihai Morar este un împătimit al credinței și a vizitat Muntele Athos de mai multe ori.

Sursa foto: Social media

De ce nu există oglinzi la chiliile din Muntele Athos

La ultima sa vizită, acesta a făcut câteva podcast-uri pentru canalul său „Fain și Simplu” cu preoți români stabiliți în Athos. Călugărul Theologos a povestit mai multe lucruri despre obiceiurile și regulile care trebuie respectate. Un lucru care ar surprinde pe toată lumea este lipsa oglinzilor. Ele nu există în nicio mănăstire sau chilie deoarece bărbații care locuiesc acolo nu au nevoie să-și vadă chipul și poate duce la însingurare.

„Aici nu sunt oglinzi pentru că oglinda duce la însingurare. Atunci începe iubirea de sine. Capacitatea mea de iubire trebuie să se îndrepte către celălalt, și acesta este Raiul. Iubirea de sine păcătoasă este un păcat foarte mare.Fiecare trebuie să-și știe locul și să-și potențeze harul lui Dumnezeu. Atunci, omul este invincibil! Te iubești prea mult atunci când scade iubirea față de ceilalți. Mereu trebuie să ne jertfim pentru ceilalți. Iubirea de mine însumi mă condamnă la singurătate. Și ăsta este iadul. Ceea ce contează este iubirea față de celălalt, nu față de mine însumi.”, a spus călugărul Theologos.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro