Pe timpul verii avem diferiți inamici care își fac de cap pe pielea noastră. Vorbim despre țânțari care ajung să provoace iritații sau senzații de mâncărimi. Cu toții știm cât de inoportune sunt aceste lucruri, așa că venim cu câteva remedii naturiste pentru a scăpa de mâncărimi.
Cu cât petrecem mai mult timp în natură, riscăm să ajungem prada țânțarilor. Înțepăturile sunt făcute de femele care se hrănesc cu sânge. Pentru a-l extrage, introduc o cantitate mică de salivă având un rol anticoagulant. Saliva sa provoacă mâncărimi și durere, declanșând o reacție a sistemului imunitar.
Țânțarii nu își aleg victimele aleatoriu, ci se simt ghidați de mirosul fiecărei persoane, care se emite în funcție de bacteriile aflate de pielea noastră. Acest miros apare dacă facem sport și transpirăm sau dacă petrecem timp în aer liber. S-a demonstrat că țânțarii preferă sângele de grupă 0. Pentru a scăpa de efectele unei mușcături de țânțari, poți apela la câteva trucuri foarte eficiente.
Sursa foto: Social media
Remedii împotriva mușcăturii de țânțar
Oţet
Oțetul, prin aciditatea sa este un ingredient foarte bun ce calmează mâncărimile ce sunt cauzate de înțepături. Cel mai eficient este oțetul de mere fiindcă nu îți afectează ph-ul pielii. El se diluează cu apă și se aplică soluția pe înțepături. Dacă ai mai multe mușcături pe corp, poți pune două sau trei căni de oțet în apa în care te speli.
Aloe Vera
Planta este deja cunoscută pentru efectele bune pe care le are în calmarea și vindecarea problemelor de pe piele. Aloe Vera are proprietăți antiinflamatorii și calmează senzația de usturime sau mâncărimile pe care o provoacă mușcătura de țânțar. Se poate apela la un gel sau cremă, dar la fel de eficient este și sucul natural pe care îl găsești în frunze.
Busuioc
Busuiocul te scapă de senzația de mâncărime în urma mușcăturii. Tot ce trebuie să faci este să zdrobești câteva frunze de busuioc și să le aplici pe zona afectată. Are proprietăți inflamatorii și calmează locul înțepăturii.
Cum poți să îndepărtezi țânțarii de tine
Lavandă
Florile produc un ulei care ține insectele la distanță. Un simplu buchet de lavandă așezat în cameră este de ajuns. Te poți folosi și de ulei esențial pentru ameliorarea senzației de mâncare, având proprietăți antiseptice și analgezice.
Iarba mâţei
Iarba mâţei te ajută să scapi de țânțari. Studiile au arătat că planta ține țânțarii la distanță cu succes timp de două sau trei ore. Totodată, iarba mâței se consideră mai eficientă de 10 ori decât produsele destinate țânțarilor de pe rafturile magazinelor.
Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.