Reclamă

Ciocolata poate fi considerat cel mai apreciat desert din întreaga lume. În fiecare an se consumă peste trei milioane de boabe de cacao pentru fabricarea ciocolatei. Aceasta oferă un nivel ridicat de serotonină și este benefică pentru creier și inimă.

Ciocolata se prepară din fructele arborilor de cacao, care se găsesc cu precădere în America de Sud, Africa și Asia. Aceasta poate fi găsită sub diverse forme, de la băuturi, la praline, batoane sau ciocolată propriu zisă. Pentru fabricarea lor, culegerea se face manual, apoi totul este automatizat pentru o producție uriașă pe care aceștia sunt nevoiți să o facă pentru a mulțumi papilele gustative din întreaga lume.

Când a apărut ciocolata

Istoria ciocolatei datează de cel puțin 2.000 de ani, poate chiar milenii în civilizațiile îndepărtate. Cuvântul este asemănat cu „xocoatl”, care definește o amară amară din boabe de cacao, din vremea aztecilor. În societățile precolumbiene din America Latină, boabele de ciocolată se foloseau ca monedă de schimb. Acestea erau folosite și în ritualuri fiindcă aztecii și mayașii considerau că au proprietăți vindecătoare.

Mai târziu, când au ajuns spaniolii în America Latină a apărut și ciocolata îndulcită. Totul o pornit după ce un conchistador a primit băutura amară din boabe de cacao, iar acesta a vrut să o îndulcească. Oamenii săi au adăugat trestie de zahăr și miere, iar preparatul a devenit rapid unul foarte apreciat.

În secolul XVIII ciocolata era o băutură pentru oamenii europeni ce făceau parte din familiile de aristocrați. Odată cu Revoluția Industrială, a început producția de ciocolată în masă și toată lumea s-a bucurat de acest desert gustos. În acest fel, plantațiile de cacao au devenit foarte populare și apreciate.

Pixabay

Beneficii ale ciocolatei

Ciocolata neagră trebuie să fie inclusă în orice dieta datorită substanțelor nutritive pe care le deține. Boabele din care se produce conține un număr mare de antioxidanți și s-a demonstrat că reduce riscul bolilor de inimă și îmbunătățește sănătatea.

Aceasta conține un număr ridicat de fibre și minerale benefice organismului pentru o bună funcționare. Astfel că pentru 100 de grame de ciocolată neagră cu 70-85% cacao, va conține 67% din necesarul zilnic pentru fier, 58% din necesarul zilnic pentru magneziu și 98% din necesarul zilnic pentru mangan. Pe lângă acestea, ciocolata conține și un procent mare de potasiu, zinc, seleniu și fosfor. Conține și cofeină, care este sănătoasă în comparație cu alte băuturi. Toate aceste beneficii vin la pachet cu un număr foarte mare de calorii, așa că trebuie să avem grijă la consum.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro