Oamenii din satul Sfântul Ilie, județul Suceava, sunt supărați că plătesc facturi uriașe pentru apa pe care nu o consumă. Situația se întâmplă de mai bine de un an. Deși au cerut instituţiilor să rezolve problema, cetățenii susțin că nimeni nu i-a băgat în seamă.
De exemplu, o pensionară văduvă care locuiește în sat, pe strada Tarniţa, a precizat că în decembrie 2021, ea a fost nevoit să plătească 19 metri cubi de apă la ACET (operator de apă), deși ea consumase doar 3 metri cubi. Cazul ei nu este singural. Zeci de familii s-au revoltat și au mărturisit că facturile la apă sunt umflate la greu.
Facturile uriașe pe care localnicii le plătesc pentru apa potabilă
„În decembrie, am consumat 2 metri cubi de apă. Pe lângă cei 2 metri cubi, mi-au facturat pierderi de 16 metri cubi. Este apă pe care eu trebuie să o plătesc, dar pe care n-am consumat-o”, a declarat pensionarul Gheorghe Boariu, pentru Adevărul.
Trandafira Serediuc este o pensionară văduvă, care locuieşte pe strada Tarniţa din comuna Şcheia a judeţului Suceava. În luna decembrie a anului trecut a aflat că trebuie să plătească 19 metri cubi de apă la ACET (operator de apă), cu toate că ea a consumat doar 3 metri cubi.
În situaţia pensionarei sunt şi alte 70 de familii care locuiesc pe strada Tarnița. O singură familie a fost nevoită să plătească 75 de lei pentru apa potabilă consumată şi încă 82 de lei pentru pierderi.
Pe respectiva stradă s-au înregistrat pierderi totale la apă de peste 1.000 de metri cubi. Situația se repetă din 2020, lună de lună, până în prezent. De atunci, oamenii au început să primească facturi enorme de la ACET. Aceștia cred că pierderile se datorează unei avarii nedectate încă.
Mai mult de atât, unii sunt de părere că pierderile se produc pentru că alți consumatori s-au branșat ilegal la conducta de apă.
Ce spun autoritățile
Din acest motiv, localnicii vor ca Primăria Şcheia şi ACET S.A să preia conducta aşa cum s-a întâmplat în alte situaţii similare.
Primarul din Sfântul Ilie, Vasile Andriciuc, a mărturisit că nu îi poate ajuta pe oameni. Pe de altă parte, nici operatorul de apă nu vrea să preia coloana din cauza pierderilor.
Țeava de apă care trece pe sub stradă este trecută în documentele instituţiilor publice ca fiind privată, de peste 35 de ani, mai notează Adevărul.
Directorul ACET S.A, Ştefan Groza, a declarat că singura soluție ar fi ca proprietarii să repare conducta pe cheltuiala lor, să facă documentaţia tehnică şi apoi să predea coloana Primăriei Şcheia.