Fenomen îngrijorător care pune în alertă oamenii de știință și autoritățile din 10 țări.

Pe parcursul a 170 de ani, fluviul Dunărea, s-a micșorat foarte mult. A pierdut în lungime 134 de kilometri. Acesta fiind rezultatul unui studiu asupra acestui fenomen îngrijorător. Studiul a fost finanțat de Uniunea Europeană, autoritățile din Bavaria au fost desemnate pentru această cercetare.

Echipa de cercetători a fost una mixtă, fiind implicați oameni de știință din multe țări. Printre ei au fost implicați și câțiva români, făcând parte dintr-o țară unde Dunărea formează deltă. Prin analizarea sedimentelor depozitate de-a lungul fluviului s-au putut obține aceste date îngrijorătoare. Fenomenul acesta are o amploare foarte mare. S-a stabilit că de la jumătatea secolului al XIX- lea până în zilele noastre, Dunărea, s-a scurtat cu 134 de kilometri. S-a îngustat cu 40%.

Oamenii sunt responsabili pentru apariția acestui fenomen

Pentru a proteja așezările umane s-au pus multe marje de protecție. Fiind eliminate multe coturi, pentru îndreptarea fluviului, riscul de inundare era mare. Lărgirea coturilor a condus la îngustarea canalului per total.

Efectele negative ale acestui fenomen sunt foarte mari. Calitatea apei a scăzut foarte mult. Aluviunile nu se mai scurg în Deltă. Astfel că apare un fenomen de creare a mai multor albii. Aluviunile ajung să se scurgă în albiile acestea sau se depun pe malurile Dunării. Toate aceste aluviuni nu mai pot ajunge să se scurgă în Delta Dunării, iar de acolo în Marea Neagră.

S-a dispus la luarea unor măsuri imediate, inclusiv în România. Calitatea apei trebuie rectificată neapărat. Apa din Dunăre are o importanță majoră pentru 81 de milioane de oameni. Este o importantă sursă de apă potabilă. Din ea sunt regăsite multe resurse, de la transport până la hrană și o oază de liniște. Este o importantă  sursă pentru irigații. Dunărea este și casa unui număr mare de specii sălbatice, de la păsări, mamifere și numeroase specii de pește.