Reclamă

Afirmațiile lui Tedros Adhanom vin într-un context în care țările europene se confruntă cu un număr mare de cazuri noi de coronavirus. Varianta Omicron a dus la aproape 18 milioane de infectări în ultima săptămână, în întreaga lume. 

„Această pandemie este departe de a se fi terminat şi, ţinând cont de creşterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante”, a mai spus Tedros, susține presa internațională.

În plus, simptomele variantei Omicron diferă foarte mult de la persoanele vaccinate, la cele nevaccinate. Specialiștii susțin că primele semne care trădează infecția cu Omicron apar în zona capului. Profesorul Tim Spector a detaliat simptomele pe care varianta Omicron le poate da persoanelor vaccinate anti-COVID.

Ce simptome are varianta Omicron la persoanele vaccinate anti-COVID

Specialistul a mărturisit că Omicron ‘provoacă simptome care seamănă mai mult cu o răceală obişnuită, în special la persoanele care au fost vaccinate, şi mai puţine simptome sistemice generale, cum ar fi greaţă, dureri musculare, diaree şi erupţii cutanate’. Iată care sunt simptomele pentru persoanele care au fost testate pozitiv pentru virus:

  • rinoree (curgerea nasului)
  • durere în gât
  • strănut
  • durere de cap
  • tuse, greaţă
  • dureri musculare
  • diaree
  • erupţii cutanate.

„Cele 480 de milioane de rapoarte transmise prin intermediul aplicaţiei studiului au arătat că, pe măsură ce virusul a evoluat, la fel a fost şi cu simptomele pe care le provoacă. În 2020, a devenit rapid clar că versiunile originale şi Alpha ale coronavirusului au provocat trei simptome foarte comune – tuse, febră şi pierderea mirosului – precum şi cel puţin alte 20.

Când a apărut Delta, am observat apoi o schimbare a simptomelor cel mai frecvent raportate. Simptomele asemănătoare răcelii – inclusiv curgerea nasului, dureri în gât şi strănut persistent – au devenit mai frecvente, împreună cu dureri de cap şi tuse, în special la persoanele care au suferit”, a mai declarat Tim Spector, scrie Mediafax.

foto: pixabay

Ce spune Valeriu Gheorghiţă despre doza booster

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului de vaccinare, a specificat că protecţia după doza booster crește cu 60% faţă de infecţia cu Omicron și cu 90% faţă de cazurile severe.

„După o primă schemă de vaccinare, protecţia faţă de infecţie (cu tulpina Omicron – n.r.) limitată, este considerabil scăzută, însă se menţine o protecţie faţă de spitalizări şi faţă de riscul de deces Această protecţie este în momentul de faţă considerată ridicată, cu atât mai mult după administrarea dozei de booster”, a spus Gheorghiță într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.


Reclamă

Share.

Alina Anghel, jurnalist cu peste 8 ani de experiență. Vine în echipa substantial.ro pentru a vă pune la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lumea mondenă și nu numai. Evenimentele la care a participat au ajutat-o să cunoască o mulțime de personaje din lumea showbizului și este gata să dea ora exactă atunci când vine vorba de știri de calitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro