Zilele trecute o femeie din Iași a decedat după ce a fost infectată cu noua tulpină Omicron. 

După ce a fost internată, femeia în vârstă de 75 de ani, a fost transferă la ATI, dar din păcate, s-a stins din viață. Medicii susțin că pacienta era nevaccinată, avea mai multe probleme de sănătate și a ajuns într-o stare gravă la spital.

Doctorul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, a declarat că starea bătrânei s-a agravat cât timp a fost internată.

”Pacienta în vârstă de 75 ani, cu suspiciune înaltă de infecţie cu varianta Omicron și  nevaccinată. Avea multiple comorbidități: diabet zaharat, obezitate, atac vascular cerebral cu hemipareză în remisie, atrofie cerebrală. În ciuda eforturilor şi a tratamentului de înalt profesionalism, decesul a survenit în data de 17.01”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Pixabay

Medicii nu sunt siguri că bătrâna era infectată cu tulpina Omicron

Doctorul Florin Roșu a menționat că nu se știe exact dacă femeia suferea de tulpina Omicron. Testele efectuate se vor trimite la secvențiere pentru a se afla concret motivul decesului.

”Nu avem încă confirmarea prin secvențiere. În cadrul laboratorului nostru de biologie moleculară care este centru de screening pentru zona Moldova s-a ridicat suspiciunea înaltă de infecţie cu tulpina Omicron prin identificarea mutaţiilor specifice acesteia”, a mai spus medicul Florin Roşu, conform știrilor Pro TV.

Tulpina Omicron este mai contagioasă

Varianta Omicron este considerată mai blândă în comparație cu tulpina Delta, care a apărut cu mai mult timp în urmă. Recomandările specialiștilor în domeniul medical se referă la precauție și grijă la fel de mare ca și până acum.

Omicron este o variantă mai contagioasă în comparație cu cele anterioare întrucât prezintă o încărcătură virală mai mare la nivelul tractului respirator superior. S-a observat că această tulpină infectează mai ușor persoane ce prezintă imunitate dobândită prin vaccin sau prin infectare anterioară. Astfel reprezintă un avantaj pentru virus și un dezavantaj pentru noi. E adevărat că până acum, cel puțin, formele de boală date de Omicron în cazul persoanelor care aveau imunitate nu sunt la fel de grave. Acest lucru nu înseamnă că această nouă tulpină nu reprezintă un pericol. Este foarte probabil să asistăm la o creștere a spitalizărilor și a cazurilor din ATI în perioada următoare, în legătură directă cu numărul mare de infectări pe care România îl va înregistra”, a spus Dumitru Jardan, doctor în științe medicale.