De Bobotează, creștinii păstrează cu sfințenie anumite tradiții. În unele zone din România, bătrânii și femeile țin post negru în ajunul Bobotezei, iar de pe masă nu le lipsesc piftiile și sarmalele.
De ce e bine să mănânci piftie în ziua de Bobotează
De ce e bine să mănânci piftie în ziua de Bobotează. Din cele mai vechi timpuri, tradiția spune că pe 6 ianuarie nu trebuie să uităm să mâncăm piftie. Se spune că oamenii care mănâncă acest preparat culinar în ziua de Bobotează vor avea parte de noroc și sănătate tot anul.
Pentru ca tradiția să fie respectată ca la carte, piftia se obține din picioare de porc, gușă, urechi și mușchi de porc. Bineînțeles, gustul desăvârșit este dat de usturoiul din belșug. Dar când se prepară, de fapt, piftia?
De ce e bine să mănânci piftie în ziua de Bobotează! Din străbuni, gospodinele pun piftia la foc în ziua în care preoții vor intra cu Botezul în casele credincioșilor, ca să sfințească cu Agheazma Mare toate gospodăriile. Mai mult de atât, de pe masă nu trebuie să lipsească sarmalele, carnea friptă și cârnații.
De Bobotează se mănâncă și prăjituri
Tot de Bobotează, femeile pregătesc lipii făcute din aluat de cozonac, pe care le ung cu ou și smântână. Aceste lipii amintesc de turtele făcute pentru Mântuitor de Preacurata sa Maică, în timpul în care a fugit în Egipt. Se spune că cei care mănâncă prăjituri de Bobotează vor avea parte de multă bucurie tot anul, conform site-ului retetesivedete.ro.
De Bobotează se ia aghiasma de la biserică, care se păstrează cu străşnicie în locul cel mai curat din casă. Această apă sfinţită fiind considerată ca având foarte mari puteri tămăduitoare şi de alungare a duhurilor rele, urmându-i puterii Sfintei Împărtăşanii.
„În ziua Bobotezei, după liturghie, preoţii sfinţesc apa, purificând-o, dimpreună cu întreaga natură, bărbaţii pot face baie, dar femeile se pot spăla doar pe faţă. Bunica nu ne lăsa să spălăm rufe, pentru că ‘spurcă’ apele curăţate de Duhul Sfânt”, spun credincioșii.