Cadourile au fost deschise, budincile mâncate și s-au urmărit o mulțime de filme la televizor. Iar acum se simte că a trecut Crăciunul și a trecut încă un an

Dar dara de 6 ianuarie marchează o dată importantă pentru mulți oameni în calendarul credincioșilor. Asta pentru că este data în care toți credincioșii ortodoxi sărbătoresc Boboteaza.

Ce putem face de Bobotează

Cel mai vechi obicei de Bobotează. De ce își pun fetele busuioc sub pernă
Pixabay.com

Bobotează este o zi sfântă care sărbătorește revelația lui Iisus către trei Înțelepți (sau Regi). Când aceștia au ajuns la locul Său de naștere după ce au urmărit steaua neobișnuită de pe cer.

Adesea, ne imaginăm Magii sosind în noaptea de Crăciun și adunându-se în jurul ieslei nou-născutului Iisus împreună cu păstorii. Dar, de fapt, ei au ajuns, poate, mai târziu, motiv pentru care Bobotează este sărbătorită la 12 zile după Crăciun. Deși este adesea neglijată, Bobotează este o zi cu o istorie lungă și multe tradiții frumoase.

De asemenea, de Bobotează, se spune că fetele nemăritate își visează alesul. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, tinerele își pun sub pernă o crenguță de busuioc primită de la preot.

Pe lângă busuiocul pus sub pernă, fetele îşi pot lega pe inelar un fir roşu de mătase. Este singura seara când fetele pot face asta, iar majoritatea așteaptă cu nerăbdare să pună busuiocul sub pernă.

Credincioșii cred că toată apa devine sfântă de Bobotează. Unii cred, de asemenea, că dacă înnoți în apă rece, în această zi, acest lucru va avea efecte benefice asupra sănătății.

Sensul profund al Sărbătorii se dezvăluie în numeroasele și minunatele imnuri care se cântă și în lecturile biblice. Există două imnuri caracteristice care rezumă perfect acest sens: „Apolytikion” și „Kontakion”. Cântecele amintesc cum, la Botezul lui Iisus, el a fost declarat Fiul iubit al lui Dumnezeu în care Dumnezeu Își place bine și pe care se odihnește Duhul lui Dumnezeu (Matei 3:17) și cum această revelație constituie un eveniment de iluminare divină.