Reclamă

Cum este posibil? Oamenii își pun întrebări în legătură cu această rasă și cea mai întâlnită este „este Rottweiler un câine agresiv cu stăpânul”? Sau „la ce vârstă devine agresiv un Rottweiler?” Nici numele nu-l ajută prea mult în acest caz, sunând atât de „grav”, „dur” și în același timp plin de mister. Ce ascunde, totuși, acest câine? Este el un bun animal de companie? Dacă ai ajuns aici, probabil te gândești să-ți iei și tu unul. Ai ajuns în locul potrivit, pentru că acest articol te va ajuta să găsești răspunsurile la întrebările care „te macină” legate de rasa de câini Rottweiler.

1. Rottweiler – ce trebuie să știi despre această rasă?

Rottweiler (cunoscut și sub denumirea de „Rotties”) este o rasă de câini de origine germană, caracterizată printr-un corp masiv și musculos, cu blană scurtă și pete roșiatice, așa-zisele „puncte de foc” caracteristice ei, pe anumite zone din corp – cap, piept și picioare. Rottweiler-ul este un câine de talie medie, care atinge 56-69 cm la maturitate și o greutate cuprinsă între 38 și 59 kg.

Rottweilerii au avut o relație cu omul încă din cele mai vechi timpuri. Despre ei se spune că au ca strămoși o rasă de câini de pază pentru vite, folosită de legiunile romane pentru a păzi animalele și a mâna turmele pe când traversau Alpii. Cel mai probabil, Rottweilerii sunt descendenții Mastiff-ului Italian.

Până în Evul Mediu (Rottweil, Germania), acești câini au fost încrucișați cu ciobănești locali pentru a crea câinii măcelarilor din Rottweil. Câinii de atunci (Rottweiler Metzgerhund) erau folosiți de măcelari pentru a le mâna și păzi animalele în timpul deplasărilor dintr-un oraș în altul, deplasări care se făceau pe jos. Acest „obicei” a continuat până spre sfârșitul secolului al XIX-lea, atunci când rasa a scăzut numeric extrem de mult, odată ce mânarea vitelor a devenit o practică ilegală în Germania. Dar asta nu a fost singura utilitate a Rottweiler-ilor.

De-a lungul timpului, acești câini au fost folosiți și pentru tracțiune sau chiar „angajați” în slujba poliției, drept câini polițiști. Au luat parte și la Primul Război Mondial, când au fost readuși la lucru ca mesageri și câini de pază. Acolo și-au dovedit calitățile.

Cum arată un Rottweiler?

Rottweiler-ul este acel câine masiv negru cu pete roșiatice bine definite, dar poate fi, mai rar, și roșcat cu pete maro. Corpul îi este acoperit de păr de lungime medie, drept și destul de aspru. Capul câinelui este lat, cu botul rotunjit bine dezvoltat și urechi lăsate, triunghiulare. Nasul Rottweiler-ului este mare și negru, la fel și buzele, iar ochii sunt de culoare închisă.

Corpul câinelui este masiv, musculos și puternic și cu o alură atletică. Pieptul este lat și adânc, iar forța este una impresionantă. În cazul acestor câini se practică amputarea cozii, însă procedura este interzisă în unele țări, printre care și Germania și Marea Britanie.

La maturitate, Rottweiler-ul are o înălțime cuprinsă între 61 și 69 cm în cazul masculului și 56 – 63 cm în cazul femelei. Greutatea este cuprinsă între 43 și 59 kg în cazul masculului și 38 – 52 în cazul femelei. Comparativ cu dimensiunea, Rottweilerii sunt câini solizi și puternici și extrem de agili. Ei pot sări și alerga cu ușurință.

2. Cât de periculos este un Rottweiler? Personalitate, comportament și temperament

Așa cum se știe deja, Rottweiler-ul este un câine cu personalitate. Și una încă foarte puternică. Este calm, răspunde bine la dresaj, curajos și suficient de devotat familiei în care locuiește, încât să devină extrem de protector uneori și să atace dacă simte că stăpânul este în pericol.

Este un câine sobru, sigur pe sine și cu un instinct de luptă dezvoltat. Rottweiler-ul are nevoie de un stăpân care să-l domine și să-l manipuleze, nefiind recomandat celor începători. Dacă se întâmplă invers, va ieși la suprafață acel Rottweiler de care toată lumea se ferește. Fără un dresaj ferm, consecvent și cu accent pe supunere, Rottweiler-ul devine un câine extrem de agresiv, independent și greu de controlat.

Deși sunt dominați de independență și siguranță de sine, sunt inteligenți și vor să facă pe plac. Necesită, de asemenea, timp dedicat socializării, atât cu stăpânul, cât și cu alți câini. La bază, Rottweilerii sunt câini de pază, blânzi, iubitori cu copiii, ascultători și dornici să facă lucruri, dar se pot schimba la polul opus dacă nu sunt stimulați, sunt tratați prost sau sunt legați.

Rottweilerii au nevoie de activitate, vor să facă ceva, pentru că ăștia sunt – câini de lucru. Dovadă stau și rolurile pe care le-au avut de-a lungul timpului, atât în viețile oamenilor, cât și în poliție sau filme. Încă de mic, Rottweiler-ul trebuie să fie obișnuit cu oamenii. Important este să cunoască oameni și din afara familiei, pentru că gena îl face să nu tolereze străinii.

Dacă sunt dresați așa cum trebuie, li se acordă timp și sunt iubiți, Rottweilerii pot fi adevărați companioni.

Ei sunt câini potriviți pentru persoanele care au nevoie de mai mult decât un animal de companie, au nevoie de un prieten. Nu sunt recomandați, însă, pentru familiile cu copii mici, pentru că pot fi iritați de comportamentul lor și pot reacționa. Îi pot accepta mai bine dacă sunt dresați și educați. Rottweiler-ul poate deveni agresiv și în prezența altor câini, iar pentru asta se recomandă să fie ținut în lesă în spațiile publice.

3. Rottweiler – Condiții de viață, îngrijire și sensibilitate la boli

Ca în cazul oricărei alte rase mari, Rottweiler-ul este predispus displaziei de șold, dilatației gastrice, o afecțiune specifică stomacului, des întâlnită la câinii mari, demodeciei, dar și problemelor cu ficatul. Este important să te asiguri, atunci când iei câinele, că părinții nu sufereau de una dintre aceste probleme în momentul împerecherii.

Alege un crescător informat, care știe cât este de importantă sănătatea câinilor și nu permite să se întâmple asta.

În același timp, dacă îți dorești un Rottweiler, trebuie să știi că această rasă are nevoie de mișcare. De foarte multă mișcare. Dacă se întâmplă să fie ținut în loc sau, chiar mai rău, legat, câinele poate dezvolta probleme de comportament.

Cel mai bine se împacă cu locurile deschise, unde poate alerga liber, dar se poate adapta și unui apartament, dacă este plimbat suficient de mult zilnic. Se recomandă mișcare timp de două ore pe zi sau chiar mai mult.

Apetitul mare pentru mâncare este specific câinilor mari, care au nevoie de o hrană pe bază de vitamine și minerale, comparativ cu câinii de talie mică. Tot ei sunt predispuși la balonare și la probleme cu stomacul. Porțiile mici și dese pot fi, în acest caz, „cheia marilor succese”. Îi poți da hrană uscată sau chiar preparată (orez fiert cu carne de vită sau pui și morcov), dar evită carnea de porc sau grăsimile.

Cel mai bine ar fi să ceri ajutorul medicului veterinar. În funcție de vârstă, greutate, dar și de alte aspecte, el îți poate recomanda cea mai bună variantă pentru prietenul tău patruped. Nu uita să eviți alimentele toxice pentru câini, cum ar fi ciocolata, usturoiul sau ceapa și nu-ți face un obicei din a-i da ceea ce mănânci tu. Câinii trebuie să aibă o altă alimentație față de a ta.

În cazul unora, pot apărea probleme legate de calciu. Tot medicul îți va spune când să începi și ce este bine să îi dai.

În ceea ce privește îngrijirea, Rottweiler-ul nu este foarte pretențios. Ca orice câine, el va avea perioade de năpârlire. Atunci va avea și cea mai mare nevoie de periaj. În rest, este suficient să faci asta din când în când, pentru a elimina părul căzut și a stimula apariția altuia nou, sănătos. Poți folosi o perie din păr de porc, de două ori pe săptămână. Nu este nevoie să îi faci baie prea des, ci doar atunci când este absolut necesar.

În ceea ce privește dresajul, trebuie să fii consecvent și dacă simți că nu te poți descurca, poți cere ajutorul cuiva care știe ce face. Din păcate, din cauza oamenilor care s-au folosit de entuziasmul Rottweiler-ilor de a învăța și i-au dresat pentru a fi agresivi, rasa a primit o reputație proastă, iar cei care nu cunosc toate informațiile se feresc de acești câini.

Cei care știu cum să le stimuleze spiritul blând au parte de prieteni devotați.

Față de alte rase de câini, Rottweilerii se caracterizează prin câteva aspecte particulare. Iată ce îi face să fie diferiți:

  • Unii câini din această rasă pot sforăi atunci când dorm și ocazional, tuși;
  • Înotul sau alergatul pe lângă bicicletă îi pot face chiar foarte fericiți. Ei nu se vor îndepărta de stăpân;
  • Femelele din rasa Rottweiler nasc, de obicei, până la 12 căței:
  • Filmele, articolele de presă și seriile de televiziune unde au apărut ca și câini răi au contribuit la imaginea negativă a rasei;
  • În unele orașe este interzisă deținerea lor și chiar sunt vizați prin legislație în anumite țări, ca fiind câini periculoși – Țările de Jos, Polonia, Portugalia și Republica Irlanda;
  • A fost considerată de către CDC, într-un raport din 1997 (SUA), ca fiind a doua rasă cu probabilitate de atac mortal asupra omului, pe locul I fiind Pitbull-ul. Atacurile de acest fel în rândul câinilor Rottweiler reprezintă, însă, doar jumătate din cele ale Pitbull-ului;
  • Rottweiler-ul are o speranță de viață de până la 8-10 ani;
  • Un Rottweiler poate învăța o comandă nouă din doar cinci repetiții;
  • Este una dintre cele mai inteligente rase de câini.

Ca să răspundem la întrebarea de la început „este Rottweiler un câine agresiv cu stăpânul?”, ei bine, da, este. Dar nu atunci când este dresat, educat și socializat. El va fi exact așa cum este învățat să fie. Agresivitatea vine, adesea, în urma tratamentului necorespunzător primit din partea stăpânului. Dacă te gândești să-ți iei un câine din rasa rottweiler, trebuie să iei în considerare toate aceste aspecte. Ai loc suficient pentru el? Ai timp să îi oferi? Îl poți controla? Pe lângă alte aspecte legate, bineînțeles, de costuri.

Dacă da, atunci nu-ți rămâne decât să-l iubești și să construiți o relație. Veți fi nedespărțiți!


Reclamă

Share.

Pasionat de SEO si content writing, Ionut scrie pentru substantial.ro inca din 2018.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro