Reclamă

Fie că-ți plac sau nu drumețiile, fie că vrei să explorezi sau doar să stai la gura șemineului în serile reci de iarnă, să te dai cu sania și să mai fii copil măcar câteva zile ori ești pasionat de sporturile de iarnă și cauți locul potrivit pentru asta, o vacanță în Carpați ți le poate oferi pe toate. Nu știi, însă, unde ai putea merge? Ai vrea ceva special? În vârf de munte, cu un peisaj care să-ți taie răsuflarea? Ei bine, la Cheile Grădiștei ești cu 1300 metri mai aproape de nori. Ce face locul, pe lângă asta, să fie atât de special, vei afla din rândurile următoare.

1. Cheile Grădiștei Fundata și Cheile Grădiștei Moieciu – traseu prin Meridionali

Cheile Grădiștei - cu 1300 metri mai aproape de nori

Aflată într-una dintre cele patru grupe majore de munți din Carpații Meridionali – Grupa montană Bucegi – Leaota – Piatra Craiului, stațiunea turistică Cheile Grădiștei Moieciu – Fundata “se ascunde” printre crestele înalte ale Bucegilor și Pietrei Craiului și se întinde pe două resorturi – Complex Cheile Grădiștei Moieciu și Complex Cheile Grădiștei Fundata, cel din urmă fiind amplasat la o altitudine de 1300 metri, la o distanță de 35 km de Brașov și 5 km de stațiunea Moieciu, dar cum s-a ajuns atât de sus?

A fost nevoie de un om pasionat și de multă muncă, pentru ca locuri din vârf de munte, odată cunoscute doar de oamenii din împrejurimi, să devină, peste ani, următoarele din lista celor pasionați de călătorii și sport. De la o casă părintească transformată în prima pensiune din zonă în anul 1992 în Cheile Grădiștei Moieciu, la o adevărată stațiune turistică de 3 stele în prezent, care găzduiește anual turiști și sportivi din toate colțurile lumii – este povestea pe scurt a nașterii acestui loc de poveste, care te duce cu 1300 metri mai aproape de nori, într-o zonă unică, pe un platou, în mijlocul celor mai impunători munți din țară. Doar aer curat și liniște, fără griji și agitația orașului. Sună prea frumos să fie adevărat? Fă-ți bagajul și hai la munte! Începe cu haine groase și ceva cald de băut pentru drum. Cum ajungi și ce poți face acolo vei afla în continuare.

Dacă vii din București, poți ajunge la Cheile Grădiștei pe traseul următor: București – Ploiești – Sinaia – Predeal – Râșnov – Bran – Moieciu. Accesul către Complexul Cheile Grădiștei Fundata se face doar prin Complexul Resort Moieciu, pe un drum privat, asfaltat, care poate fi străbătut fie cu mașina, fie la pas, de cei mai aventuroși. Pe măsură ce urci, vei lăsa în urmă, odată cu semnalul telefonului mobil, tot zgomotul orașului și ți se va tăia răsuflarea la propriu odată ce ajungi pe platou. Munți înalți, păduri de brazi și o liniște pe care, aproape că o poți auzi. Se spune că aici, la Fundata, se poate respira cel mai curat aer. Aer curat și multă liniște. Cine nu și-ar dori?

Se poate, totuși, să nu vrei să stai toată ziua în hotel. Dacă alegi Cheile Grădiștei, ai acces la activitățile resortului (drumeții în Țara Branului, escaladă, Aventura Parc, locuri de joacă în aer liber, tiroliană, ciclism mountain bike etc.), la drumurile mai puțin străbătute din Munții Piatra Craiului și la toate obiectivele turistice din zona Branului. Iată câteva dintre ele:

  • Castelul Bran

Cheile Grădiștei - cu 1300 metri mai aproape de nori

Cine nu a auzit de faimoasa legendă a lui Dracula? Legendă care a luat naștere în acest loc și care atrage anual mii de vizitatori curioși și dornici să descopere ce se află, de fapt, în spatele acestor ziduri impunătoare. Amplasat la intrarea în pasajul Rucăr-Bran, pe drumul care leagă Brașov de Câmpulung, Castelul Bran, un monument istoric și arhitectonic, una dintre cele mai populare atracții turistice din Brașov, cu o poveste și un trecut tumultos, stă și astăzi mărturie unor vremuri importante pentru țară.

Pentru a ajunge la el, este nevoie să parcurgi aproximativ 200 km și încă 4,5 km până la Cheile Grădiștei. Vrei să mergi în weekend? Nu-ți face griji de program. Castelul poate fi vizitat în fiecare zi astfel: luni – în intervalul orar 12:00 – 16:00, iar de marți până duminică, între orele 9:00 și 16:00. Ultima intrare va fi la orele 16:00. Castelul este alegerea perfectă pentru o mică escapadă încărcată de istorie la orice vârstă, dar poate fi cu adevărat utilă părinților cu copii mici. Vor învăța lucruri importante și vor vedea ceea ce, la școală, vor găsi doar în imagini. Vizita la Bran – o lecție de istorie în mijlocul castelului.

Cheile Grădiștei - cu 1300 metri mai aproape de nori

  • Peștera Liliecilor

Cunoscută și sub numele de Peștera Mare sau Peștera Badichii, situată la 180 km de București și la 5 km de Cheile Grădiștei, pe teritoriul administrativ al comunei Moieciu, satul Peștera, Peștera Liliecilor este un adevărat monument al naturii, o arie protejată de interes național și populată de colonii de lilieci din cele mai rare specii – lucru care îi oferă, bineînțeles, și numele.

Peștera este una mică, având doar 370 m lungime și o singură galerie activă, de 110 m. S-a format prin eroziunea muntelui sub acțiunea pârâului Văii cu Cale, la o altitudine de 950 m și a rămas, până în prezent, sub influența totală a naturii. Este ușor de vizitat, destul de întunecoasă și noroioasă, dar are avantajul de a fi neschimbată – fără intervenții din partea omului. Față de alte peșteri, de obicei reci, Peștera Liliecilor este una caldă. O lanternă și încălțări impermeabile ar fi, totuși , bine-venite. Dacă vrei să o vizitezi, ar trebui să te grăbești, pentru că specialiștii discută despre închiderea ei, pentru a proteja speciile de lilieci care o găzduiesc.

  • Peștera Dâmbovicioara

Situată în Masivul Piatra Craiului (în partea de sud a acestuia), între Rucăr și Bran și la 22 km de Cheile Grădiștei, Peștera Dâmbovicioara este ușor accesibilă turiștilor, indiferent de sensul de mers. Ea s-a format acum 15.000 de ani sub acțiunea apelor pârâului Dâmbovicioara în calcarele muntelui și găzduiește, în prezent, artefacte ale ursului de peșteră și desene rupestre. Tot în peșteră se pot vedea formațiuni geologice apărute în relieful carstic sub diverse forme – labă de urs, elefant, piele de leopard, cap de șarpe, etc. Este destul de răcoroasă, cu o temperatură de doar 10 – 12 grade celsius, iar traseul care o străbate este unul amenajat și luminat, lucru care o face mai ușor de vizitat. Se întinde pe o lungime de 550 m, fiind cea mai lungă peșteră din zonă și una dintre cele mai cunoscute.

  • Parcul Natural Bucegi

Cheile Grădiștei - cu 1300 metri mai aproape de nori

Situat pe teritoriile administrative ale comunelor Brașov, Dâmbovița și Prahova, Parcul Natural Bucegi este o arie protejată de interes național. Are o suprafață de 32.663 ha și a fost creat ca măsură de prevenire a exploatării iraționale a resurselor naturale și distrugere a diversității biologice, odată cu promovarea și dezvoltarea turismului. Este un loc potrivit pentru cei care iubesc să ia la pas munții și să se aventureze în drumeții lungi. Cu faună și floră bogate și rezervații naturale diverse, Parcul Natural Bucegi poate fi ocazia perfectă pentru deconectare de cotidian. Deși se află la o distanță de 81 km de Cheile Grădiștei, rămâne unul dintre locurile pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată în viață, așa că nu rata ocazia!

2. Cheile Grădiștei – locul perfect pentru vacanța de iarnă

Cheile Grădiștei - cu 1300 metri mai aproape de nori

Pentru iubitorii de zăpadă și pasionații sporturilor de iarnă, Cheile Grădiștei este locul perfect pentru săniuș, snowboard sau schi. Chiar și cel de performanță, pentru că aici se află singura arenă de biatlon, cu pârtiile de schi fond aferente, intrată în circuitul internațional la Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2003 și singura omologată internațional din România. O bază privată de acest fel, unică în lume, care i-a atras până și pe reprezentanții Federației Internaționale de Biatlon, nu poate fi trecută cu vederea.

Pentru distracție și antrenament există două pârtii de schi la Fundata – una pentru începători și una pentru cei de nivel mediu și nenumărate pârtii pentru săniuș. La Moieciu există, de asemenea, o pârtie cu un nivel mediu de dificultate. Toate trei sunt dotate cu instalații pe cablu teleschi și instalații pentru zăpadă artificială și dispun de centre de agrement de unde se poate închiria echipamentul necesar – schiuri, săniuțe sau snowboard-uri. Nimic mai simplu!

O sesiune serioasă de săniuș și bătaie cu bulgări, urmată de un vin fiert cu scorțișoară în căldura șemineului. Un astfel de loc poate fi locul perfect pentru perioada sărbătorilor de iarnă, dacă ne gândim și la spațiile de relaxare, restaurante, pub-uri sau săli de evenimente de care dispune stațiunea. Colinde în fundal și fulgi de zăpadă care cad la fereastră. Râsete de copii și îmbrățișări de la cei dragi.

Aici, în Fundata, nu doar perioada sărbătorilor este una magică. Vei găsi în continuare câteva dintre tradițiile locului, care sunt păstrate și astăzi cu sfințenie de localnici și care fac din acest loc unul la care oamenii se întorc cu drag.

3. Știai că…? 10 lucruri care poziționează Fundata pe harta turistică a României

Fiecare loc în parte are farmecul său, dar se întâmplă ca în unele locuri, totul să fie special și zona să atragă ca un magnet. Iată câteva dintre lucrurile pe care, probabil, nu le știai despre Fundata:

  1. Comuna Fundata (Județul Brașov) este situată la 1360 metri altitudine și este cea mai înaltă localitate montană din România;
  2. Este dovedit faptul că aici este cel mai curat aer din țară – există o stație meteo, așezată în vârf de munte, care măsoară puritatea aerului;
  3. Localnicii din Fundata trăiesc, în marea majoritate, peste 80 de ani, mai mult decât cei din marile orașe, și tot ei sunt de părere că tocmai aerul le influențează sănătatea și viața;
  4. Fundata este renumită pentru preparatele tradiționale, ajunse chiar și peste hotare – brânzeturi (brânză în burduf de oaie, brânza “ascunsă” în coajă de brad și caș afumat), pastramă de oaie sau porc, cârnați și tobă;
  5. Localnicii dau pâinea pe mămăligă și, spun ei, mâncarea fără mămăligă este mai puțin sățioasă;
  6. În zilele de sărbătoare, aici se obișnuiește să se mănânce lapte cu orez;
  7. Nedeia Munților (Târg de două Țări) – un obicei vechi al păstorilor, care se păstrează și celebrează în ziua Sfântului Ilie (20 iulie), atrage o mulțime de turiști. Festivalul urmărește reconstituirea unui târg tradițional românesc din Pasul Rucăr-Bran și prezentarea tradițiilor populare din Fundata;
  8. Fundata se mândrește cu un monument istoric – Biserica Veche de lemn, construită în 1830, o Biserică decorată cu icoane foarte vechi, în care se mai țin și astăzi două slujbe pe an – una în Sâmbăta Morților și una de Adormirea Maicii Domnului;
  9. Fundata are și o istorie bogată, fiind locul în care, în Primul Război Mondial, a murit primul ofițer român – Gheorghe Poenaru-Bordea. Fundata se afla, pe atunci, chiar la granița dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească, lucru care îi făcea pe oameni să se împartă, de cele mai multe ori, cu gospodăria în două țări;
  10. În cinstea eroului, în curtea dispensarului din Fundata a fost construit un monument din piatră, la inițiativa Societății “Mormintele Eroilor căzuți în război”.

Câte dintre ele le cunoșteai și câte îți sunt de acum cunoscute? Cu siguranță mai sunt și altele, dar cel mai bine pot fi descoperite acolo, în munți, la 1300 metri altitudine. Acestea fiind spuse, nu-ți rămâne decât să-ți faci curaj și să iei la pas cărările. Vei descoperi România așa cum nu o poți afla în cărți!


Reclamă

Share.

Pasionat de SEO si content writing, Ionut scrie pentru substantial.ro inca din 2018.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro