Sedentarismul, fumatul, consumul de alcool sau stilul de viață nesănătos stau la baza acestui factor de deces care înregistrează în prezent un raport înspăimântător. Accidentul vascular cerebral, este una dintre principalele cauze care duc la moartea a 4 români în fiecare oră. De altfel, țara noastră ocupă un loc fruntaș în topul țărilor europene la capitolul mortalitate din cauza AVC. Dacă în trecut statistica în acest sens nu arăta atât de îngrijorător, ultimii ani au creat un context care îi alarmează inclusiv pe medici.
Ce este accidentul vascular cerebral?
Accidentul vascular cerebral se mai numește în termeni medicali „ischemie cerebrală”. Totodată, denumirea de „apoplexie” era folosită în trecut pentru a descrie același diagnostic. AVC se referă la lezarea țesutului cerebral, proces care are loc de cele mai multe ori din cauza reducerii fluxului sangvin în drumul spre sistemul arterial, pornind din organul de control, creierul.
Există trei tipuri ale accidentului vascular cerebral, toate fiind considerate urgențe medicale.
Accidentul vascular ischemic se referă la o întrerupere scurtă a fluxului de sânge. Acest tip de AVC poate cauza sincope în urma cărora pacientul își poate reveni. De asemenea, accidentul vascular tranzitoriu poate duce la moartea țesutului cerebral.
Accidentul vascular hemoragic este caracterizat de ruptura unui vas de sânge. Astfel, în interiorul craniului este acumulat sânge care se poate transforma în cheaguri.
România, țara cu cea mai mare rată de mortalitate din Europa, din cauza AVC
Numeroși români duc se pare un stil de viață total nesănătos, iar cifrele care indică rata de mortalitate din cauza AVC reflectă cel mai bine acest lucru. Suntem primii în Europa în clasamentul care arată rata de deces din cauza acestui diagnostic. Mai concret, în fiecare oră, în România mor 4 oameni din cauza unui accident vascular cerebral.
Concret, aproape 70.000 de accidente vasculare au loc anual în țara noastră. Statisticile INS arată că peste 55.000 sunt ischemice.
Totodată, rapoartele Institutului Național de Statistică indică faptul că unul din cei 5 români care fac AVC, ajung să moară în maxim 30 de zile de după primirea diagnosticului. De asemenea, unul din 3 pacienți ajuns imobilizați la pat, irecuperabili.
Principalele aspecte care duc la apariția unui AVC
Sedentarismul – un studiu recent arată că persoanele care merg pe jos zilnic, scad cu 40% riscul de a face un accident vascular cerebral.
Alimentația nesănătoasă – consumul alimentelor grase, duce la apariția colesterolului. Particulele de colesterol se pot depune pe pereții vaselor de sânge ducând ulterior la îngustarea locului prin care fluxul sangvin are acces. De aici până la accidentul vascular este doar un pas.
Fumatul – de asemenea, excesul de tutun duce la depuneri pe pereții interiori ai vaselor de sânge.
Hipertensiunea arterială – este unul dintre diagnosticele care pot fi urmate oricând de un accident vascular cerebral în lipsa tratamentului de specialitate.
Înaintarea în vârstă – și acest motiv este considerat ca putând fi responsabil de un AVC, mai ales când există și un fond genetic în acest sens.
Cum te poți păzi de un accident vascular cerebral
În ultimii ani, tot mai mulți tineri au prezentat acest diagnostic, fenomenul fiind unul de-a dreptul îngrijorător. Inclusiv la vârste de 20-30 de ani, au existat decese din cauza unei astfel de patologii. Specialiștii spun însă că ne putem proteja de apariția unui accident vascular cerebral adoptând un stil de viață sănătos. De asemenea, este extrem de important să ne măsurăm cât se poate de des tensiunea arterială.
Este indicat să renunțăm la excesul de zahăr, obicei care poate duce la apariția diabetului. Statisticile arată că peste un sfert dintre pacienții cu diabet zaharat ajung să moară din cauza unui AVC.
Bineînțeles, stoparea fumatului și consumul de alcool cu moderație sunt imperios necesare pentru a scădea riscul de accident vascular cerebral.