Astăzi, 27 septembrie, este Ziua Mondială a Turismului, Legea Organizării Naționale a Turismului fiind apărută din anul 1936.

La noi, acest sector tinde să se dezvolte cu sprijinul Guvernului României, măsurile pentru stimularea turismului fiind:

– decizia de reducere a cotei TVA cu 5%, fiind, de altfel, singurul sector ce va beneficia de asemenea facilitate;

– zero redevențe pentru apele minerale și geotermale din țară;

– și, de asemenea, vouchere de vacanță, valorând 1450 RON fiecare, de care aproape 1,2 milioane de români au beneficiat deja, acesta reprezentând un important sprijin oferit industriei turismului din ultimii ani.

Totodată, Ordonanța cu privire la garantarea pachetelor turistice vândute pe teritoriul nostru, a fost adoptată de către Guvernul României. Decizie menită să asigure turistul de o vacanță lipsită de griji.

Potențialul țării, în ceea ce privește acest sector, este unul foarte mare, iar pentru valorificarea lui, până la sfârșitul anului, cu sprijinul Băncii Mondiale, se vrea a se definitiva Strategia Națională a Turismului. Astfel se va asigura o dezvoltare de durată.

Singurul monument din lume care a fost dedicat turismului se află în Rusca Montană, județul Caraș-Severin, inaugurat în 1 august 1937. Construcția monumentului a fost începută cu un an înainte, inițiativa fiind luată de Clubul Turistic Bănățean din Caransebeș.

Pe fațada edificiului stă scris un mesaj lăsat de către inginerul silvic, Vasile Magdaș: „Turistule, ajuns sub poala pădurii, aruncă necazul și patima urii. Încearcă să prinzi din legile firii scânteia divină: virtutea iubirii”.

Sursa: Radio România Reșița