Reclamă

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Ziua mondială a sănătății mintale 2024 va fi marcată prin evidențierea legăturii vitale dintre sănătatea mintală și mediul de muncă. Scopul acestui eveniment global este de a crește gradul de conștientizare a problemelor de sănătate mintală și de a mobiliza eforturi în sprijinul sănătății mintale, subliniind nevoia unui mediu de muncă sigur și sănătos ca factor de protecție.

OMS a atras atenția că mediile de lucru ce includ stigmatizare, discriminare și condiții precare, cum ar fi hărțuirea, pot reprezenta riscuri serioase pentru sănătatea mintală a angajaților. „Cu 60% din populația globală angajată, sunt necesare acțiuni urgente pentru prevenirea riscurilor pentru sănătatea mintală la locul de muncă”, precizează sursa citată.

OMS a subliniat importanța colaborării între guverne, angajatori, organizații care reprezintă lucrătorii și alte părți interesate de sănătatea și securitatea angajaților pentru a îmbunătăți sănătatea mintală la locul de muncă. „Acțiunile de abordare a sănătății mintale la locul de muncă ar trebui să fie realizate cu implicarea semnificativă a lucrătorilor și a reprezentanților acestora, precum și a persoanelor cu experiență trăită în probleme de sănătate mintală”, a menționat OMS.

La ediția din 2023 a Zilei mondiale a sănătății mintale, tema „Sănătatea mintală este un drept universal al omului” a încurajat oameni și comunități să acționeze pentru a îmbunătăți cunoștințele și gradul de conștientizare referitor la drepturile legate de sănătatea mintală. OMS a reamintit că o bună stare de sănătate mintală este esențială pentru bunăstarea generală și că o persoană din opt la nivel global suferă de o afecțiune de sănătate mintală.

Organizația a avertizat, de asemenea, că persoanele cu probleme de sănătate mintală continuă să se confrunte cu încălcări ale drepturilor omului, fiind adesea excluse din viața comunității. „Afecțiunea mintală nu ar trebui să constituie niciodată un motiv pentru a priva o persoană de drepturile sale umane”, a subliniat OMS.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro