Reclamă

Ziua Limbii Române, sărbătorită anual pe data de 31 august, reunește evenimente culturale importante atât în România, cât și în Republica Moldova. Instituită oficial în România în 2013, această zi este celebrată în Republica Moldova încă din 1990, având ca scop principal sublinierea importanței limbii române în afirmarea identității naționale și culturale.

Anul acesta, președintele Klaus Iohannis va vizita Chișinăul, unde va fi primit de președinta Maia Sandu. Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Iohannis va promova la Chișinău un mesaj ferm de sprijin și încurajare pentru autoritățile și cetățenii Republicii Moldova în eforturile lor de reformă și democratizare, ca parte a parcursului european. În cadrul vizitei, Iohannis va depune un buchet de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

În București, Muzeul Național al Literaturii Române organizează o dezbatere dedicată „Dicționarului TEZAUR al limbii române”, având ca invitați mai multe personalități ale Academiei Române și profesori universitari. Evenimentul este deschis vizitatorilor, care pot consulta dicționarul în programul obișnuit de lucru al muzeului. Studenți de la Universitatea Hyperion vor participa de asemenea, interpretând poeme ale unor autori români celebrați în acest an.

Primăria Municipiului Chișinău a pregătit o serie de evenimente cultural-artistice cu ocazia Zilei Naționale a Limbii Române. De asemenea, în Ploiești, ediția a XII-a a sărbătorii are loc la Muzeul județean de Istorie și Arheologie Prahova, unde Muzeul „Ion Luca Caragiale” găzduiește o expoziție temporală de ceasuri cu inscripții în limba română.

La Iași, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” organizează evenimente culturale în colaborare cu Academia Militară și Biblioteca Județeană „Gh Asachi”. Institutul Cultural Român din Madrid, Varșovia și Ambasada României în Polonia colaborează pentru a sărbători evenimentul împreună cu Școala „Calitate” din Cracovia, care oferă cursuri de limba română din 2008, și studenți de la Universitatea Jagiellonă.

Inițiativa legislativă privind instituirea Zilei Limbii Române a fost lansată în 2011 și, după ce a fost aprobată de Senat și Camera Deputaților, a fost oficializată prin Legea nr.53/2013. Dedicată limbii române, această zi poate fi celebrată de autorități, instituții publice și culturale atât în țară, cât și în străinătate, prin programe culturale și educative.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro