Reclamă

În 2025, pe 15 ianuarie, se vor împlini 175 de ani de la nașterea celui mai cunoscut poet român, Mihai Eminescu, o zi care coincide cu celebrarea Zilei Culturii Naționale. Născut la Botoșani, pe 15 ianuarie 1850, Eminescu a fost al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai lui Gheorghe și Raluca Eminovici.

Cu toate că în documentele oficiale și în familiile sale au existat multiple versiuni privind data exactă a nașterii poetului, 15 ianuarie 1850 în Botoșani a fost acceptată ca fiind data de referință. Mihai Eminescu, care și-a petrecut copilăria la Botoșani și Ipotești, a fost un elev sârguincios, dar care a părăsit școala în ciuda notelor sale bune. Prima sa poezie publicată, „De-aș avea”, a fost semnată cu numele Eminescu, în revista „Familia”.

Pe parcursul carierei sale, Eminescu a lucrat ca sufleor, copist de roluri și, la recomandarea lui Mihail Pascaly, a ajuns la Teatrul Național unde l-a cunoscut pe Ion Luca Caragiale. Între 1869 și 1872, a studiat la Viena, urmat de o perioadă similară la Berlin pe o bursă acordată de societatea Junimea.

Anul 1874 a marcat începutul carierei sale publice și academice în Iași, unde a fost numit director al Bibliotecii Centrale Universitare, dar și profesor și redactor. S-a mutat ulterior în București unde a creat opere majore ca „Luceafărul” și „Scrisorile”. În publicistică, a colaborat cu ziarul „Timpul”, discutând teme politice și sociale ale vremii sale.

Diagnosticul duplicității universului emoțional, primit în 1883, l-a adus pe Eminescu în pragul unor internări repetate până la moartea sa în 1889. Trupul său neînsuflețit a fost înmormântat la cimitirul Bellu din București.

Cu ocazia aniversării a 175 de ani de la naștere, instituțiile culturale din țară, coordonate de Ministerul Culturii, vor organiza o serie de evenimente care vor include spectacole, expoziții și proiecții de filme. Vizitatorii vor avea acces liber la muzee și la diverse activități culturale fizice și online, menite să evidențieze contribuția culturală a poetului național Mihai Eminescu.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro