Reclamă

Pentru credincioșii ortodocși, postul Crăciunului este extrem de important. Este al patrulea post din an și cel mai lung, cu o durată de 40 de zile. Pe data de 14 noiembrie 2021, a fost Lăsatul Secului. În această zi, Biserica Ortodoxă i-a sărbătorit pe Sfântul Apostol Filip și Sfântul Grigorie Palma. Așadar, în acest an, Postul Crăciunului a început pe data de 15 noiembrie și se va termina pe data de 24 decembrie 2021.

Deși Postul Crăciunului este cel mai lung din an, nu este atât de sever precum Postul Paștelui. Din data de 15 noiembrie, credincioșii nu mai pot consuma carne, lactate și alte produse care provin de la animale. Însă, cu toate acestea, Postul Crăciunului cuprinde câteva zile în care Biserica rânduiește dezlegare la pește. Din cele 40 de zile ale Postului Crăciunului, în 16 dintre acestea putem consuma pește. Aceste zile seminifică zilele de sărbătoare, cât și toate sâmbetele și duminicile până la marea sărbătoare creștină, Crăciunul.

Ce zile sunt cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului?

Prima zi de dezlegare din Postul Crăciunului este 21 noiembrie, atunci când se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică, fiind urmată de 23 și 25 noiembrie. Următoarea este urmată de sărbătorirea Sfântului Andrei în data de 30 noiembrie, a Sfântului Nicolae în data de 6 decembrie, a Sfântei Filofteia în data de 7 decembrie, a Sfântului Dosoftei, mitropolitul Moldovei, în data de 13 decembrie și a Sfântului Daniil Sihastrul în data de 18 decembrie.â

Dezlegare la pește în Postul Crăciunului/sursă foto: realitateadegiurgiu.net
Dezlegare la pește în Postul Crăciunului/sursă foto: realitateadegiurgiu.net

În cursul acestuia, se regăsește și o zi de post negru, pe bătrânii încă o țin cu sfințenie. Post negru înseamnă să nu mănânci nimic în ziua respectivă, ci doar să bei apă. Ziua respectivă este Ajunul Crăciunului, respectiv ziua de 24 decembrie.

De asemenea, în Postul Crăciunului, mai exact în zilele de miercuri și vineri nu se prepară și nu se consumă mâncare cu ulei și vin. Astfel, în zilele de marți și joi se fac dezlegări la untdelemn și vin. Conform tradiției, în Ajunul Crăciunului, se consumă mâncare doar seara, dar nu preparate bogate, ci grâu fiert care trebuie să fie îndulcit cu miere, turte din făină sau covrigi.

Postul Crăciunului mai este cunoscut sub denumirile de Postul Ignatului sau Postul Sfântului Martin. Nu este un post foarte sever, deoarece este închinat în cinstea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

În fapt, postul înseamnă curățirea spirituală, astfel încât oamenii nu ar trebui să pună accent pe hrana corpului. Indicat este să îi ofere corpului doar strictul necesar. Este perioada în care credincioșii reflectă asupra greșelilor lor și se căiesc. Totodată, este perioada în care conexiunea acestora cu Dumnezeu se întărește.


Reclamă

Share.

24 de ani, absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. Conectată în permanență la tot ce se întâmplă în mass-media, a dat dovadă de pasiune, perseverență și muncă, pregătind buletine informative de actualitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro