Planificarea zilelor libere în 2024 va fi mai dificilă, deoarece multe dintre acestea vor cădea în weekend. Astfel, românii vor beneficia de mai puține mini-concedii în anul viitor. Cu toate acestea, există un proiect de lege în Parlament care ar putea permite recuperarea zilelor libere care cad în weekend.
Numărul zilelor libere în 2024 va fi de 17, mai multe decât cele 15 din 2023. Cu toate acestea, 7 dintre aceste zile vor pica în weekend, în comparație cu cele 3 din 2023 și cele 6 din 2022. Pentru a rezolva această situație, un proiect de lege propune acordarea zilelor libere în următoarele zile, imediat după weekend. Cu toate acestea, încă nu s-a luat o decizie în acest sens.
Iată care sunt zilele libere în anul 2024
- 1 ianuarie – Anul Nou
- 2 ianuarie – Anul Nou
- 6 ianuarie – Bobotează
- 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
- 1 mai – Ziua Muncii
- 3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
- 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024
- 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024
- 1 iunie – Ziua Copilului
- 23 iunie (duminică) – Rusalii
- 24 iunie (luni) – A două zi de Rusalii
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei
- 1 decembrie – Ziua Națională a României
- 25 decembrie – prima de Crăciun
- 26 decembrie – a doua zi de Crăciun.
Este important de menționat că zilele libere de la stat se aplică tuturor angajaților din România, nu doar bugetarilor. Legea prevede că aceste zile trebuie acordate tuturor angajaților, inclusiv celor din sectorul privat. În cazul în care românii lucrează în domenii în care nu își pot lua liber, angajatorii sunt obligați fie să le plătească dublu ziua de muncă, fie să le ofere ocazia să își ia liber în altă zi.
Este de așteptat ca proiectul de lege privind recuperarea zilelor libere care cad în weekend să fie adoptat și publicat în Monitorul Oficial înainte de începutul anului 2024.