Kievul a cerut sisteme de apărare aeriană și alte arme din Israel încă de la scurt timp după începutul războiului, în februarie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este „în stare de șoc” după eșecul Israelului de a oferi Kievului sisteme antirachetă pentru a ajuta la contracararea atacurilor rusești.

Președintele a cerut armele de la scurt timp după începutul războiului, în februarie. Zelenskyy a menționat sistemul Iron Dome al Israelului. Folosit adesea pentru a intercepta rachetele trase de luptătorii palestinieni în Gaza.

Reacția lui Zelenski

arhivă presă

„Nu știu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sincer, sincer, sunt șocat pentru că nu înțeleg de ce nu ne-au putut oferi apărări antiaeriene”, a spus el.

Comentariile lui Zelenski au fost mai puternice decât cele pe care le-a făcut în martie. Când a certat Israelul pentru reticența de a trimite arme. La acea vreme, Israelul nu a fost un angajament, spunând că va ajuta Ucraina cât poate de mult.

Zelenskyy a făcut cele mai recente observații într-un interviu cu reporterii francezi miercuri. Iar biroul său a lansat o înregistrare sâmbătă.

Prezentarea faptelor

Israelul, care a condamnat invazia rusă, se tem de încordarea legăturilor cu Moscova. Un agent de putere din Siria vecină. Unde forțele israeliene lansează frecvent atacuri asupra a ceea ce ei spun că sunt luptători pro-iranieni.

În aceeași lumină, Israelul a trimis ajutor umanitar Ucrainei. Și și-a exprimat sprijinul pentru poporul său. Dar guvernul nu s-a alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei. În trecut, Rusia a acuzat Israelul că îi sprijină pe „neonaziştii” din Ucraina.

„Înțeleg – au o situație dificilă. Π ceea ce privește situația cu Siria și Rusia. Exprim faptele. Conversațiile mele cu conducerea israeliană nu au ajutat cu nimic Ucraina.”, a adăugat acesta.

Într-un apel telefonic cu Zelenskyy pe 1 septembrie, prim-ministrul israelian Yair Lapid a spus că el și omologul său „au vorbit despre situația de luptă din Ucraina”. Și și-a exprimat „condoleanțe pentru morții și răniții din război”. Lapid a spus că a cerut „o soluție diplomatică pentru a pune capăt luptei” din Ucraina.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.