Reclamă
Reclamă

Statele Unite nu sunt pregătite să invite Ucraina să adere la NATO, a declarat liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat duminică, relatează Kyiv Independent.

Într-un nou interviu acordat publicației The Philadelphia Inquirer, Zelenski a declarat că administrația condusă de Joe Biden „nu este încă pregătită să ne ofere invitația”.

„Ei (SUA) vorbesc despre asta în mod deschis. Auzim ambele opinii ale celor două partide (prin vocile lui Joe Biden și Donald Trump – n.r.) ce sugerează că nimeni nu vede Ucraina în NATO astăzi. Din păcate”, a spus Zelenski.

Reclamă

Ucraina și-a exprimat speranța că summitul NATO din iulie de la Washington va aduce un semnal mai clar despre viitoarea aderare a țării la alianță. Totuși, oficialii americani au precizat că este puțin probabil ca Ucraina să primească o invitație.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că Ucraina trebuie să câștige războiul cu Rusia înainte de a deveni membru NATO.

„Din păcate, aceasta este politica unui pas înainte, doi pași înapoi. Nu cred că aceasta este politica liderilor mondiali”, a spus Zelenski în interviul său pentru presa americană.

„Dacă Statelor Unite le este teamă să-l enerveze pe Putin și acesta este motivul pentru care nu suntem invitați, atunci le cerem partenerilor noștri strategici să ne dea ceea ce ne-ar proteja: Patriot [sisteme antirachetă], un număr substanțial de avioane F-16 și posibilitatea de a utiliza arme [în interiorul Rusiei]”, a mai declarat liderul ucrainean.

Kievul și Washingtonul au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani la summitul Grupului celor Șapte (G7) din Italia, descris drept o „punte către eventuala aderare a Ucrainei la NATO”.

Spre deosebire de NATO, acordul de securitate SUA-Ucraina nu necesită un răspuns militar american în cazul în care Ucraina este atacată, ci prevede o apărare pe termen lung și alte asistențe pentru Kiev.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro