Reclamă
Reclamă

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a exprimat speranța, sâmbătă, de a se ajunge la o „pace justă cât mai repede posibil”, la începutul primului summit pentru pace în Ucraina desfășurat în Elveția, fără participarea Rusiei.

„Tot ce va fi convenit la acest summit va face parte din procesul de restabilire a păcii de care avem toți nevoie”, a declarat Zelenski, adăugând: „Vom vedea cum se va scrie istoria la acest summit”.

În jur de 90 de țări participă la summit, dar fără participarea statului agresor și a Chinei, probabilitatea unui succes important este minimă. „Împreună, noi facem primul pas spre o pace corectă”, a spus președintele ucrainean, adăugând că „lumea este mai puternică” decât Vladimir Putin. Vineri, dictatorul rus s-a invitat zgomotos în discuții, cerând de facto capitularea Ucrainei înaintea oricăror convorbiri de pace.

Reclamă

Zelenski a denunțat „ultimatumul în stilul lui Hitler” al dictatorului rus. „Dorim să inspirăm un proces pentru o pace justă și durabilă”, a declarat președinta elvețiană, Viola Amherd, alături de Zelenski. „În calitate de comunitate internațională, noi putem pregăti terenul pentru discuții directe între părțile beligerante. Dacă vrem să inspirăm un proces de pace, Rusia trebuie să fie, de asemenea, implicată la un moment dat. Aceasta este clar pentru toți”.

Un al doilea summit este avut în vedere, la care Ucraina speră că o delegație rusă va participa, explicase, marți, șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak. Reuniunea, care se desfășoară în luxoasa stațiune Burgenstoc, va debuta printr-o ședință plenară sâmbătă după-amiază, care va fi urmată de un dineu. Duminică, trei subiecte vor fi abordate în grupurile de lucru: securitatea nucleară, libertatea navigației și securitatea alimentară, precum și aspecte umanitare, în special soarta copiilor ucraineni deportați în Rusia.

Vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, care îl reprezintă pe președintele Joe Biden revenit în SUA după participarea la G7 în Italia, a venit cu un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari, în special pentru sectorul energetic și asistență umanitară. Președintele francez, Emmanuel Macron, va participa la summit, sâmbătă, alături de alți șefi de stat și de guvern din G7 (Germania, Canada, Italia, Japonia și Marea Britanie). Gazdele elvețiene au dorit să reunească cât mai multe țări posibil, în special pe cele din așa-zisul „Sud Global”, dar printre țările emergente din BRICS doar Arabia Saudită și-a trimis ministrul de externe. Brazilia, India și Africa de Sud vor fi reprezentate de trimiși de rang inferior. Cât despre China, aceasta a avertizat că nu va participa atât timp cât Rusia nu va fi prezentă la discuții.

Experții sunt rezervați cu privire la rezultatele acestui summit. „Ucrainei și susținătorilor săi le va fi greu să obțină rezultate tangibile la reuniune, dincolo de reafirmarea principiilor de integritate teritorială din Carta ONU”, apreciază think tank-ul International Crisis Group.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro