Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prezent la Budapesta, a declarat că speră într-o întărire a relațiilor SUA-Europa odată cu revenirea la putere a fostului președinte american, Donald Trump. Zelenski și-a exprimat dorința ca Washingtonul să continue colaborarea cu Europa pentru a avansa spre o pace în Ucraina, fără concesii teritoriale către Rusia.
„Am discutat ieri cu președintele Trump. A fost o conversație pozitivă, productivă. Sperăm ca SUA să devină mai puternice. Aceasta este SUA de care Europa are nevoie. Și SUA au, la rândul lor, nevoie de o Europă puternică”, a declarat Zelenski. Președintele ucrainean urmărește să convingă administrația Trump să nu sacrifice interesele Ucrainei pentru un acord rapid cu Rusia.
Această abordare vine în contextul în care Donald Trump a criticat deschis politica administrației Biden privind ajutorul masiv acordat Ucrainei, făcându-l pe Zelenski să-l descrie drept „cel mai bun agent de vânzări de pe planetă”. Totuși, Zelenski l-a felicitat pe Trump pentru „victoria sa impresionantă” și a salutat angajamentul acestuia de a pune capăt prin forță războiului ruso-ucrainean.
În discursul de la Budapesta, Volodimir Zelenski a insistat asupra faptului că Ucraina nu va face concesii teritoriale președintelui rus Vladimir Putin. „Unii dintre voi au sugerat concesii lui Putin. Asta este inacceptabil și sinucigaș pentru Europa”, a spus el. Zelenski a criticat, astfel, poziția premierului ungar Viktor Orban, care a cerut negocieri de pace cu Rusia.
Zelenski a subliniat că presiunea militară, politică și economică asupra Rusiei trebuie crescută pentru a ajunge la o „pace justă”. Acesta a avertizat că doar presiunea poate impune limite Rusiei și a îndemnat liderii europeni să impună sancțiuni suplimentare și să ofere sprijin militar Ucrainei.
În contextul unui război în care armata ucraineană pierde teren pe frontul de est, Zelenski a reiterat nevoia de arme suficiente. El a menționat „Planul de Victorie”, cerând mai multe arme, admiterea Ucrainei în NATO și permisuni de a lovi teritoriul rus cu rachete occidentale. Planul, care prevede înfrângerea totală a Rusiei, a fost primit cu reticență de aliații occidentali.