Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi o întâlnire emoționantă cu veterani americani la Omaha Beach, unde a fost prezent pentru a marca 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, relatează The Huffington Post. Întâlnirea liderului ucrainean cu veterani americani a fost transmisă pe ecrane uriaşe, iar momentele au fost puternic aplaudate de cei prezenți, scrie News.ro.

Zelenski a strâns călduros mâinile foştilor combatanţi şi a schimbat câteva vorbe emoţionante cu unul dintre ei. „Sunteţi salvatorul oamenilor!”, i-a spus lui Zelenski unul dintre foștii militari americani. „Nu, nu, dumneavostră aţi salvat Europa”, i-a răspuns președintele ucrainean. Foarte emoţionaţi, cei doi s-au îmbrăţişat. „Sunteţi un erou, mă voi ruga pentru dumneavostră”, a mai spus veteranul.

În cadrul ceremoniei au cântat în cor copii şi adolescenţi „Le Chant des partisans” (Cântecul partizaţilor) şi s-au citit scrisori ale unor militari din SUA, Marea Britanie și Canada care au debarcat la 6 iunie 1944.

Rusia este marea absentă la aceste comemorări. Ea este invitată în mod tradiţional pentru tributul plătit de fosta Uniune Societică (URSS) – 27 de milioane de morţi – în al Doilea Răboi Mondial. În acest an, Franţa a decis să nu-l invite pe Vladimir Putin, un semnal puternic după peste doi ani de război în Ucraina. „Nu se îndeplinesc condiţiile, având în vedere războiul de agresiune pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei şi care s-a intensificat în ultimele săptămâni”, anunţa la sfârşitul lui mai preşedinţia franceză.