Într-un discurs ținut în cadrul Forumului Internațional de Securitate de la Halifax, președintele Zelenski a enumerat cererile de pace ale Ucrainei și s-a opus unui posibil armistițiu pe termen scurt cu Rusia.

Președintele Ucrainei, Volodimie Zelenski, a ținut  un discurs în fața participanților la Forumul Internațional de Securitate de la Halifax, în care a abordat un posibil sfârșit al războiului dintre Rusia și Ucraina și s-a opus unui posibil armistițiu cu Rusia.

În discurs, Zelenski a declarat că „sfârșitul războiului nu garantează pacea. Rusia caută acum un armistițiu scurt – un răgaz pentru a-și recăpăta forțele. Cineva ar putea numi acest lucru sfârșitul războiului. Dar un astfel de răgaz nu va face decât să înrăutățească situația”.

Sursa: Social media

„Sfârșitul războiului nu garantează pacea. Rusia caută acum un scurt armistițiu – un răgaz pentru a-și recăpăta forțele. Cineva poate numi acest lucru sfârșitul războiului. Dar un astfel de răgaz nu va face decât să înrăutățească situația.” a spus Volodimir Zelenski

Discursul, intitulat „Pentru ca pacea să existe, trebuie să facem imposibile toate elementele agresiunii rusești”, justifică continuarea luptei împotriva invaziei rusești și adjudecarea unei încetări a focului în viitorul apropiat. Acest lucru vine după succesele ucrainenilor în sudul Ucrainei, în special în Herson.

Zelenski a enumerat, de asemenea, cele 10 elemente pe care Ucraina le cere să fie incluse într-un eventual acord de pace cu Rusia. Unele dintre cereri includ punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale și a ordinii mondiale, retragerea forțelor rusești și restabilirea justiției, și anume Tribunalul pentru cei vinovați de crima de agresiune și  despăgubiri pentru daune.

Care este stadiul actual al războiului?

Analiștii au prezis recent continuarea încărcăturii ucrainene în zonele ocupate de Rusia în Ucraina. Unii au menționat chiar un posibil atac în Crimeea, Luhansk și Donețk, zone care se aflau sub control rusesc chiar înainte de invazia rusă din 24 februarie.

Analiștii presupun că forțele ucrainene au inițiativa și impulsul de a continua atacul și de a elibera mai multe teritorii, deoarece forțele rusești nu sunt pe deplin pregătite pentru o poziție defensivă în regiune.

„Ucraina are inițiativa și impulsul și le dictează rușilor unde și când va avea loc următoarea luptă”, a declarat un fost ofițer superior al serviciilor de informații militare britanice, după ce Ucraina a recucerit Herson.

Generalul american în retragere Ben Hodges a declarat că o altă posibilă țintă a următorului atac al Ucrainei este orașul Mariupol, situat pe Marea Azov și la gura de vărsare a râului Kalmius. Mariupol a fost devastat de forțele rusești, iar uzina siderurgică Azovstal a devenit un simbol pentru ucrainenii care își apără țara. Mariupol a primit titlul de „Oraș erou al Ucrainei”, alături de 9 orașe, în martie 2022, la câteva săptămâni după ce a început invazia rusă.

Distribuie

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.