Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat reporterilor că Ucraina și Rusia trebuie să cadă de acord să nu mai lovească infrastructura civilă de energie și alimente, ca un prim pas către încetarea celei mai agresive faze a războiului, informează Politico. El a sugerat că această măsură, împreună cu posibilele eforturi ale SUA după alegerile prezidențiale, ar putea indica faptul că Rusia este pregătită să pună capăt conflictului.
Propunerea lui Zelenski face parte dintr-o campanie mai amplă de a opri luptele, promovând un plan de victorie care include o invitație de aderare la NATO pentru Ucraina, livrări rapide de arme și lipsa restricțiilor privind țintele din interiorul Rusiei. De asemenea, se evidențiază necesitatea unor presiuni internaționale asupra Rusiei pentru a respecta dreptul internațional.
Deși ultima sa călătorie europeană nu a adus invitații din partea NATO, Zelenski a identificat modalități alternative pentru a reduce impactul războiului, inclusiv limitarea celor mai periculoase atacuri. „Cu alte cuvinte: noi nu atacăm energia lor, ei nu atacă energia noastră. Duce acest lucru la sfârșitul etapei fierbinți? Eu cred că da”, a spus președintele ucrainean, subliniind că acesta ar putea fi un prim pas semnificativ.
Ucraina traversează o iarnă grea, după intensificarea atacurilor rusești asupra echipamentelor energetice, iar ideea acordului cu Moscova include protejarea infrastructurii energetice și alimentare, cu scopul de a deescalada conflictul. În cadrul Summitului pentru Pace Globală, 80 de țări și-au exprimat sprijinul pentru formula de pace a Ucrainei, axată pe securitatea energetică și alimentară și returnarea prizonierilor de război.
Zelenski propune de asemenea asigurarea siguranței maritime în Marea Neagră, subliniind importanța coridoarelor de transport și a porturilor ucrainene. Atacurile asupra navelor civile reprezintă o preocupare majoră, iar un acord care să faciliteze libera navigație ar fi un pas important către stabilitate.
Președintele ucrainean a adăugat că discuțiile cu Kremlinul nu ar însemna sfârșitul războiului, ci ar putea deschide calea pentru un dialog mai larg. „Diplomația… va însemna o altă etapă a războiului”, a declarat el, subliniind că măsurile diplomatice ar putea pune capăt părții celei mai violente a conflictului.
Cu toate acestea, Moscova nu a demonstrat nicio intenție de a renunța la obiectivele sale de a face Ucraina să cedeze teritorii și să se demilitarizeze. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că pacea va implica o schimbare de abordare din partea Kievului.