Reclamă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în timpul unei vizite la Varșovia unde a semnat un pact de securitate cu Polonia, că Ucraina va riposta după atacul cu rachete rusești asupra unui spital de copii din Kiev, care a ucis cel puțin 31 de persoane și a produs avarii masive.

Aflat la Varșovia, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va riposta după atacul Rusiei și a făcut apel la aliații occidentali ai Kievului să dea un răspuns ferm la acesta. În timp ce liderii mondiali se pregătesc să meargă la summitul NATO care începe marți la Washington, Zelenski le-a cerut aliaților Kievului să reacționeze după atacul de luni, potrivit Reuters, preluat de News.ro.

„Vom riposta, vom da un răspuns puternic din partea noastră Rusiei, cu siguranță. Întrebarea pentru partenerii noștri este: pot (și) ei să răspundă?” a declarat Zelenski în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul polonez Donald Tusk, care a început cu un minut de reculegere pentru victime.

Kievul a inițiat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu atacul, a spus Zelenski. Președinția Consiliului este deținută, însă, de Rusia.

„Aș dori, de asemenea, să aud de la partenerii noștri (despre) o mai mare reziliență și un răspuns ferm la lovitura pe care Rusia a dat-o din nou poporului nostru, teritoriului nostru, copiilor noștri”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a declarat că Kievul dorește să poată să utilizeze arme furnizate de partenerii săi pentru a lovi centrele din Rusia de unde au fost lansate atacurile. „Cred că ne-ar plăcea foarte mult să primim o astfel de decizie de la partenerii noștri”, a subliniat el. „Sau poate ei ar dori să vadă din nou astfel de lovituri?”, a punctat Zelenski.

El a mai spus că Ucraina așteaptă măsuri concrete din partea partenerilor săi occidentali pentru a-și consolida apărarea aeriană și a-și proteja sectorul energetic.

La rândul său, premierul polonez Donald Tusk a declarat că Polonia este deschisă ideii de a doborî rachetele rusești care se îndreaptă spre teritoriul NATO, în timp ce acestea se află încă deasupra solului ucrainean. „Avem nevoie de o cooperare clară în cadrul NATO aici, deoarece astfel de acțiuni necesită o astfel de responsabilitate comună a NATO… suntem deschiși la aceasta, logica indică faptul că aceasta ar fi absolut o acțiune mai eficientă”, a spus el.

Acordul de securitate pe care Ucraina l-a semnat luni cu Polonia este cel de-al 21-lea astfel de pact semnat de Kiev cu țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania.

Oficialii au declarat anterior că aceste acorduri nu au puterea pactului de apărare reciprocă dintre statele NATO, ci reprezintă promisiuni de a furniza Ucrainei arme și alte ajutoare pentru a-și consolida propria securitate și a descuraja orice invazie viitoare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro