Președintele ucrainean Volodimir Zelenski dezvoltă o strategie unică în încercarea de a finaliza conflictul cu Rusia, mizând pe presiunea internațională asupra Moscovei pentru a obține un acord de pace favorabil Kievului, arată o analiză recentă EFE. Această inițiativă vizează discuții intense cu aliații Ucrainei, în special cu Statele Unite, detaliind un așa-numit „plan pentru victorie”.
Zelenski a discutat pentru prima dată despre acest plan pe 27 august, exprimându-și intenția de a-l prezenta președintelui SUA, Joe Biden, și altor candidați la președinția americană, inclusiv Donald Trump și Kamala Harris, în luna septembrie. „Principalul obiectiv al acestui plan este de a forța Rusia să pună capăt războiului”, a explicat liderul ucrainean.
Planul își obține forța din succesul operațiunii ucrainene din regiunea Kursk, unde Kievul controlează aproximativ 1.300 de kilometri pătrați. Potrivit analistului ucrainean Volodimir Dubovik, aceste operațiuni încearcă să forțeze Moscova să-și redistribuie resursele militare și să-l facă pe președintele rus Vladimir Putin să negocieze.
Pe lângă posibila redistribuire teritorială, planul include componente economice și propuneri privind implicarea Ucrainei în arhitectura de securitate internațională. Detalii despre măsurile de a face Rusia să renunțe la agresiunea militară sunt, de asemenea, incluse.
Planurile pentru organizarea unui al doilea Summit pentru Pace înainte de sfârșitul anului sunt deja în desfășurare. Spre deosebire de prima întâlnire din această vară, Rusia ar putea fi invitată. Obiectivul summitului este de a aduna cât mai multe țări pentru a exercita presiuni asupra Rusiei, cerând o pace conformă termenilor propuși de Kiev.
Cum China și India nu s-au arătat dispuse să-și folosească influența asupra Moscovei, succesul acestor presiuni internaționale depinde în mare măsură de puterile apropiate de Rusia. Între timp, numărul ucrainenilor dispuși să accepte o negociere cu Rusia este în creștere. Sociologul Andrew Cernousov subliniază că, deși unii consideră negocierea o necesitate, alții văd orice compromis ca o trădare, având în vedere costurile uriașe ale invaziei ruse.