Reclamă
Reclamă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor din țările G7 să aprobe un "Plan Marshall" pentru reconstrucția Ucrainei, după pagubele cauzate de invazia Rusiei. "Avem nevoie de un plan clar pentru redresarea Ucrainei. Asemănător cu ceea ce a fost Planul Marshall pentru Europa după război", a afirmat Zelenski, potrivit unui discurs postat pe site-ul președinției, notează Agerpres.

Planul Marshall a fost un program de ajutor economic de miliarde de dolari acordat de Statele Unite aliaților săi europeni după cel de-al Doilea Război Mondial. Banca Mondială a estimat că reconstrucția Ucrainei va costa aproape 500 de miliarde de dolari.

Războiul a început în urmă cu aproape 28 de luni, când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, și nu dă semne că se va încheia în curând, Rusia înregistrând ușoare cuceriri teritoriale în acest an.

Reclamă

Zelenski a afirmat, de asemenea, că recenta ridicare a restricțiilor privind utilizarea de arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei a oferit Ucrainei o protecție suplimentară în fața atacurilor aeriene, în special în orașul Harkov (est). "Cu toate acestea, suntem încă în căutarea unui Patriot suplimentar (sisteme de apărare aeriană) și avem nevoie de mai mulți pași puternici care au fost făcuți (pentru a îmbunătăți) capacitățile noastre de lovituri cu rază lungă de acțiune", a menționat președintele ucrainean.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro