Reclamă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat din nou sprijin occidental sub formă de arme cu rază lungă de acțiune și sisteme de apărare aeriană, după un atac rusesc cu rachete în regiunea Zaporojie, care a ucis șapte persoane, inclusiv doi copii.

Atacul rusesc asupra orașului Vilniansk, situat în apropierea orașului Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a rănit de asemenea alte 31 de persoane, au anunțat oficialii ucraineni, conform BBC. În total, cel puțin 11 civili au fost uciși și alți 37 răniți în atacurile cu rachete de sâmbătă pe teritoriul Ucrainei, a raportat Reuters, potrivit News.ro.

„Orașele și comunitățile noastre suferă zilnic din cauza acestor atacuri rusești”, a scris Zelenski într-o postare pe Telegram. El a adăugat că există „modalități de a rezolva acest lucru”, incluind „distrugerea lansatoarelor de rachete rusești, lovirea cu capacități reale de rază lungă și creșterea numărului de sisteme moderne de apărare aeriană”.

Președintele ucrainean a postat imagini din Vilniansk, care arată un crater mare lângă o clădire în flăcări, precum și mai multe cadavre întinse pe jos.

Procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin, a declarat că două rachete au lovit orașul, avariind infrastructura, un magazin și clădiri rezidențiale. Ministerul rus al Apărării nu a comentat public atacul.

Pe propriul său canal Telegram, Ministerul rus al Apărării a postat imagini cu un atac cu rachete asupra unei căi ferate despre care a afirmat că se afla în apropierea așezării Ukrainka, la mai puțin de 10 km de Vilniansk, și că aceasta era folosită de forțele ucrainene pentru a descărca arme și echipamente militare.

Totodată, Kostin a menționat că patru persoane au fost ucise și șapte rănite în urma unor lovituri de artilerie asupra a trei sate din apropierea liniei frontului din estul regiunii Donețk.

Aliații occidentali au furnizat deja Ucrainei o serie de arme cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete Scalp din Franța, Storm Shadow din Marea Britanie și ATACMS din SUA, precum și sisteme de apărare aeriană Patriot fabricate în SUA.

Cu toate acestea, fluxul de arme din partea SUA, cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei, a fost afectat la începutul anului 2024, după ce un proiect de lege pentru ajutor militar suplimentar a fost blocat în Congres. Legea a fost în cele din urmă adoptată în aprilie, iar sistemele de apărare antiaeriană și rachetele cu rază lungă de acțiune au ajuns pe liniile frontului în luna următoare.

Ucraina a atribuit pierderile de vieți omenești și câștigurile teritoriale ale Rusiei în această perioadă lipsei de muniție și de rachete de apărare antiaeriană cauzate de întârziere. Zelenski a continuat să solicite sprijin suplimentar pentru a câștiga războiul, menționând că orice întârziere în decizii înseamnă pierderea de vieți omenești.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro