Astăzi, zeci de zboruri TAROM interne și externe au fost anulate în urma unui protest spontan al piloților, mascat sub pretextul unor probleme de sănătate. Nu se știe încă dacă situația va reveni la normal în următoarele ore. Mâine sunt programate negocieri între conducerea companiei și reprezentanții sindicali.
Teodora Chiuș, jurnalist Digi24, a relatat: „Acum sunt zeci de oameni care așteaptă la ghișeul TAROM pentru a primi explicații. Acești oameni doresc să afle unde vor dormi la noapte, dacă li se va asigura cazare, sau dacă își vor primi banii înapoi sau, mai mult decât atât, dacă se va găsi o soluție să zboare cu un alt avion.”
În cursul zilei de astăzi, foarte mulți pasageri au fost nevoiți să meargă la hoteluri sau la rude, după ce și-au petrecut noaptea dormind pe scaune sau chiar pe jos, în speranța că situația se va remedia. TAROM a anunțat până acum 26 de perechi de curse anulate, iar surse susțin că pierderile cauzate sunt de aproximativ un milion de euro.
„Sursele Digi24 mai susțin că, în urma discuțiilor, s-a stabilit ca mâine să aibă loc o întâlnire de urgență între consiliul administrativ, directorul general și personalul navigant. Mai mult de atât, s-a discutat și rezolvarea problemelor legate de achiziția uniformelor, precum și posibilitatea majorării salariilor, în limita bugetului aprobat”, a adăugat Chiuș.
Primele curse anulate au fost spre Cairo, Amman și Beirut, în miez de noapte. Un pasager a declarat: „Stăm aici de două zile, cel puțin. Vrem să găsim o altă soluție să ajungem la Cairo.” Dimineața, alte curse n-au mai plecat, aproape 30 de piloți și copiloți refuzând să vină la muncă pe motiv că s-au îmbolnăvit. Un alt pasager a spus: „Nu știm nimic. De la ora 6:00 așteptăm. Trebuie să ajungem în Olanda.”
TAROM a declarat că zborurile au fost anulate „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”. Conform legii, oboseala extremă, stresul emoțional, o afecțiune medicală temporară sau efectul unor medicamente sunt motive pentru care pilotul să se declare inapt de zbor.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a cerut conducerii companiei să ia măsuri și l-a chemat de urgență pe șeful companiei la minister. Alexandru Anghel, reprezentant TAROM, a declarat: „Pasagerii nu vor rămâne neretribuiți. Fie se va căuta o variantă de rerutare, o reprogramare sau compensare.”
Ramona Colea, expert în drepturile pasagerilor, a explicat că TAROM le va oferi pasagerilor un alt bilet și compensații de 250-600 de euro de persoană. Dacă nu primesc rerutare, în plus față de aceste sume, ei trebuie să primească fie prețul biletului TAROM nefolosit, fie prețul biletului mai scump achiziționat din surse proprii.
Protestul mascat al piloților are la bază mai multe nemulțumiri, inclusiv aparatura de zbor învechită și salarizarea nesatisfăcătoare. Din cauza protestului, și delegația României la summitul NATO de la Washington a rămas fără zborul de legătură spre Statele Unite. Armata a pus la dispoziție un avion militar care i-a dus pe oficiali până la Paris, pentru a ajunge la timp peste ocean.