Zece țări din Uniunea Europeană, între care și România, au formulat o solicitare ca blocul european să interzică importurile de gaz și gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, conform unui document consultat de Reuters. Această inițiativă intervine în contextul dezbaterilor din Europa privind noi sancțiuni împotriva Moscovei ca urmare a războiului din Ucraina.
UE pregătește cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni îndreptate împotriva economiei ruse, cu ocazia împlinirii a trei ani de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022. Cele 10 țări – România, Polonia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania și Irlanda – își doresc ca Europa să avanseze cu sancțiuni suplimentare asupra exporturilor de combustibili ale Rusiei pentru a reduce veniturile care susțin conflictul.
„Ca obiectiv final, este necesar să se interzică importul de gaz rusesc și GNL cât mai curând posibil”, se afirmă în documentul comun al celor zece țări. O altă opțiune discutată este reducerea treptată a utilizării gazului rusesc, conform inițiativei RePowerEU, care prevede eliminarea combustibililor fosili din Rusia până în 2027.
Este important de menționat că deși UE a sancționat deja importurile maritime de petrol din Rusia, importurile de gaze din această țară nu au fost încă interzise, dat fiind că unele state membre încă depind de acestea. Țările solicită și interdicționarea petrolierelor rusești transportatoare de GNL de a acosta în UE.
Comisia Europeană este în curs de a dezvolta un plan mai clar pentru reducerea dependenței energetice de Rusia. În acest scop, sancțiunile, ca metodă directă de întrerupere a importurilor de combustibili, necesită aprobarea unanimă a tuturor membrilor UE.
Există însă opoziție; premierul ungar Viktor Orban s-a opus anterior unor sancțiuni care ar afecta energia rusească, iar premierul slovac Robert Fico a anunțat recent faptul că a asigurat aprovizionarea cu gaz a Slovaciei după discuții avute la Moscova cu liderul rus Vladimir Putin.
Pe măsură ce importurile de gaze ale Europei din Rusia, fostul său principal furnizor, au scăzut de la începutul anului 2022, blocul european și-a sporit importurile de GNL din SUA și a extins utilizarea energiilor regenerabile. Importurile de gaze rusești au scăzut și mai mult recent, după expirarea unui contract de furnizare prin Ucraina. Între timp, Slovacia încearcă să relanseze acest acord.